Laburistii au invitat din nou, joi, celelalte partide din opozitie si pe unii conservatori sa sustina planul liderului lor, Jeremy Corbyn, care vrea sa contracareze un Brexit fara acord prin caderea guvernului Boris Johnson.

Publicat:15.08.2019, 21:19

„Trebuie sa lucram impreuna, chiar daca nu ne place adesea ceea ce spun unii sau alti, trebuie sa impiedicam un Brexit fara acord”, a declarat Rebecca Long-Bailey, ministru al economiei in cadrul cabinetului din umbra laburist, pentru BBC.

Guvernul premierului Boris Johnson este hotarat ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana in 31 octombrie, indiferent daca se va reusi sau nu renegocierea acordului incheiat intre fosta sefa a Executivului, Theresa May, si Bruxelles, informeaza Agerpres.

Dar el nu dispune decat de o slaba majoritate de un vot in Parlament. In schimb, principalele partide de opozitie au: laburistii - 247 de deputati, Partidul nationalist scotian SNP - 35 de deputati si Partidul liberal-democrat - 14.

Rebecca Long-Bailey a invitat-o in special pe Jo Swinson, noua sefa a liberal-democratilor, sa-si reconsidere pozitia. Caci daca aceasta a afirmat ca este „dispusa sa lucreze indiferent cu cine pentru a-l opri pe Boris Johnson”, in cursul primului sau discurs rostit joi la Londra in calitate de lider, ea si-a exprimat totodata marea sa reticenta fata de Jeremy Corbyn, pe care il considera „factor de sciziune”, chiar in cadrul Partidului laburist si deci incapabil sa construiasca o majoritate.

Potrivit ei, un guvern de urgenta ar trebui sa fie condus de un deputat sau o deputata care a servit mai multi ani in Camera Comunelor, citandu-i pe conservatorul Ken Clarke si pe laburista Harriet Harman.

Ian Blackford, de la SNP, si-a exprimat sprijinul fata de o motiune de cenzura, iar Liz Saville Roberts, de la partidul galez Plaid Cymru (4 deputati), s-a declarat favorabila unui guvern de unitate nationala.

Jeremy Corbyn a scris, miercuri, principalelor partide de opozitie si la patru deputati conservatori care se opun unui Brexit dur, pentru a le prezenta planul sau.

„Acest guvern nu are mandat pentru o iesire fara acord si referendumul din 2016 nu a furnizat mandat pentru o iesire fara acord. Iata de ce am intentia de a depune o motiune de cenzura cat mai curand posibil, cand vom fi siguri ca vom castiga”, a apreciat el in scrisoarea sa.

Deputatii conservatori Nick Boles, Dominic Grieve, Oliver Letwin si Caroline Spelman au acceptat, joi, sa se intalneasca cu principalul lor adversar politic.

„Suntem de acord ca prioritatea comuna ar trebui sa fie sa lucram impreuna in Parlament pentru a impiedica un Brexit fara acord si acceptam invitatia dumneavoastra de a discuta despre diferite mijloace pentru a ajunge la aceasta”, au raspuns ei, potrivit Sky News.

„Vom fi fericiti sa va intalnim, precum si pe colegii dumneavoastra din celelalte partide de opozitie, in saptamanile care preced reluarea activitatii parlamentare” la 3 septembrie, au adaugat ei.

Caroline Spelman a precizat, totusi, pentru Sky News ca ea nu ar sustine „in nicio circumstanta” un guvern temporar condus de Jeremy Corbyn.

Odata motiunea de cenzura depusa, Jeremy Corbyn a precizat ca el ar cauta sa obtina increderea Parlamentului in calitate de conducator al unui „guvern temporar, strict limitat in timp, cu obiectivul de a convoca alegeri generale”.

Pentru a putea organiza astfel de alegeri, liderul laburistilor vrea sa obtina o noua amanare a Brexitului, stabilit in prezent pentru 31 octombrie.

Laburistii ar face atunci campanie in favoarea unui nou referendum cu privire la apartenenta la UE, care ar mentiona posibilitatea pentru Regatul Unit de a ramane membru al acesteia.

Potrivit Downing Street, deputatii se confrunta cu o „alegere clara”: „fie Jeremy Corbyn ca prim-ministru, care va trece peste referendum si va distruge economia, fie Boris Johnson ca premier, care va respecta referendumul si va aloca mai multi bani Serviciului public de sanatate (NHS) si va desfasura mai multi politisti pe strazile noastre”.