Ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a anuntat astazi despre o initiativa legislativa a Guvernului Republicii Moldova care va permite transpunerea sanctiunilor internationale in legislatia Republicii Moldova. Asta dupa ce o ora mai devreme Marea Britanie a anuntat ca a aplicat sanctiuni impotriva lui Vladimir Plahotniuc si Ilan Sor. 

Ultimul update: 09.12.2022, 11:31 Publicat:09.12.2022, 11:32

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL RM: „De ziua Internationala Anticoruptie am primit o veste importanta de la Londra. Vladimir Plafotniuc si Ilan Sor, fugarii de justitita moldoveneasca au fost sanctionati de Guvernul Marii Britanii. Orice active detinute de cei doi in Marea Britanie sau in orcare dintre Teritoriile de peste mari ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi inghetate. Cetatenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzactiile economice cu oricare dintre persoanele sanctionate carora li se refuza intrarea in Marea Britanie. De asemenea li se refuza intrarea in Marea Britanie. 

Este inca o lovitura data cu sprijinul partenerilor nostri gruparii pentru hotie si razboi si un semnal foarte clar, cei care au jefuit tara vor ajunge acolo unde le este locul la inchisoare. Aceste masuri se refera la justitie si restabilirea dreptatii pentru oameni si recuperarea activelor.”

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: „Vreau sa anunt despre o initiativa legislativa a Guvernului Republicii Moldova este vorba de proiectul de lege care transpune sanctiunile internationale in legislatia Republicii Moldova. Astfel, ministerul Justitiei a eleborat si astazi cred ca va fi transmis spre consulatre publica asa numitul proiect al legii Magnitsky Moldova. 

1. In primul rand proiectul de lege contine prevederi care va clarifica foarte detaliat, care anume persoane fizice si juridice vor putea fi subiectul unei sanctiuni;

2. Statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse in lista sanctiunilor si a persoanelor afiliate a acestora.  

3. Totodata, va fi interzisa punerea la dispozitiei a persoanelor respective a oricarori bunuri, dupa cum se va putea interzice si furnizarea oricaror servicii financiare catre aceste persoane, de exemplu, deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor banesti, beneficierea de credite. 

4. In ceea ce priveste persoanele juridice care vor avea legaturi cu perosanele incluse in lista cu santiuni acestea de asemenea vor putea fi vizate de anumite santiuni specifice.

5. Un alt aspect important, consta in posibilitatea reatragerii licentelor si autorizatiilor companiilor care apartin sau sunt afiliate persoanelor incluse in lista de sanctiuni. Sa luam ca exemplu mass-media si televiziule. Conform proiectului, de exemplu, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licenta companiilor care apartin sau sunt afiliate persoanelor care sunt incluse in lista de sanctiuni. Totodata, proiectul prevede ca Consiliul Audiovizualului va fi obligat sa retraga licenta in cazul in care un post de televiziune promoveaza imaginea persoanei fizice sau juridice incluse in lista de sanctiuni.”

Reprezentantii Ambasadei Marii Britanii la Chisinau, au anuntat astazi ca Vladimir Plahotniuc si Ilan Sor, fugari de justitia moldoveneasca, au fost sanctionati de Guvernul Marii Britanii in temeiul Regulamentului privind sanctiunile anticoruptie din Marea Britanie.

Astfel, orice active detinute de Plahotniuc sau Sor in Marea Britanie, sau in oricare dintre Teritoriile de peste mari ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi inghetate. Totodata, cetatenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzactiile economice cu oricare dintre persoanele sanctionate carora li se refuza intrarea in Marea Britanie.

Pe 26 octombrie, Vlad Plahotniuc si Ilan Sor au fost inclusi in lista de sanctiuni a Statelor Unite. Asadar, orice proprietate sau active de pe teritoriul american ale acestora vor fi blocate, iar tranzactiile catre conturile oligarhilor - interzise. Sanctiunile vizeaza si alte 19 persoane si entitati, inclusiv partidul SOR, din anturajul celor doi. Anuntul a fost facut de ambasadorul SUA in Moldova.