Peste un milion 228 de mii sau 42, 44% dintre alegători au votat la referendumul constituțional până la ora 18.00. Ceea ce înseamnă că a fost trecut pragul de validare. 

Ultimul update: 20.10.2024, 16:11 Publicat:20.10.2024, 13:45

UPDATE 1.228.650 de persoane au votat până la ora 18.00

UPDATE  907 594 de persoane au votat până la ora 12.00

Astfel, mai este nevoie de doar încă 0,22% ca acesta să fie validat. 

UPDATE  442 331 de persoane au votat până la ora 12.00

„Referitor la rata de participare la referendum, reiterăm că datele se colectează din teritoriu de la birourile electorale ale secțiilor de votare către consiliile electorale de circumscripție electorală și de la consiliile electorale de circumscripție electorală către Comisia Electorală Centrală. Raportarea se face manual, prin numărarea semnăturilor din listele electorale și transmiterea prin telefon și email a datelor. De aici rezultă întârzierea cu aproximativ o oră a raportării cifrelor pentru referendum”, se arată în comunicatul CEC.

Astăzi, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vor pentru a alege președintele țării. Tot astăzi moldovenii urmează să decidă dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru ca alegerile și referendumul să fie validat, la urne trebuie să participe cel puțin o treime din alegători.

Comisia Electorală Centrală va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului. În termen de 10 zile, Curtea va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele plebiscitului.

Dacă referendumul va trece, în cea mai importantă lege a țării – Constituția – va fi scris că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al Republicii Moldova, iar identitatea poporului Republicii Moldova este „europeană”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.