Presedintele ales, Maia Sandu, spune ca retragerea trupelor rusesti este obiectivul ei, doar ca subiectul trebuie discutat cu partea ruseasca pentru a rezolva aceasta problema. Declaratiile au fost facute astazi in cadrul unei conferinte de presa.

Publicat:30.11.2020, 13:48

Intrebata cum opteaza pentru retragerea pacificatorilor rusi, Maia Sandu a identificat doua parti ai acestei probleme:

1. Grupul operativ al fortelor armate. In raport cu acest grup nu exista acordul partii RM. Nu a existat niciodata un acord bilateral si pozitia Republicii Moldova este ca aceste trupe trebuie sa se retraga, la fel si munitiile trebuie sa fie retrase. 

2. Misiunea de pacificare. Exista un acord din '92, semnat de Republica Moldova si Federatia Rusa. Dar pentru ca nu exista pericolul unor actiuni militare de mai multa vreme, Republica Moldova spune ca aceasta misiune trebuie sa fie transformata intr-o misiune civila sub conducerea OSCE.

- Militarii rusi. Vrem sa stim dupa investirea in functie cum veti formula acesta solicitare? 

Maia SANDU,PRESEDINTELE ALES AL RM: "Este pozitia statului, nu declaratii de presa. A fost dintotdeauna pozitia statului. Am vazut ca Federatia Rusa are alta pozitie. Vom continua sa discutam pentru a gasi solutii, obiectivul nostru este ca aceste trupe sa se retraga pentru ca suntem o tara independenta. Va trebui sa lucram si sunt deschisa sa lucrez si sa discut cu Rusia pentru a ajunge la o rezolvare a acestei situatii".