Președintele țării a venit cu prima sa reacție după ce Ministerul Apărării de la București a propus spre consultări publice un proiect de lege, care va permite României să intervenă, inclusiv militar pentru a proteja românii din în afara țării aflați în pericol. Maia Sandu a apreciat sprijinul pe care îl oferă România țării noastre. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că autoritățile de la Chișinău vor urmări evoluțiile inițiativei de peste Prut.    

Publicat:03.04.2024, 20:22

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Știm că România a susținut mereu Republica Moldova, atât în vremuri bune, cât și vremuri grele, știți că președintele României, Klaus Iohannis, a spus de mai multe ori că România nu va abandona Republica Moldova în vremuri grele și noi contăm  pe sprijinul României și al celorlalte țări din UE. Și cea mai importantă sarcină pentru noi acum este să menținem pacea în Moldova și vom face totul pentru a menține pacea în Moldova.”

Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat că autoritțile de la Chișinău vor urmări evoluțiile inițiativei de la București și vor consolida în același timp, instituțiile statului.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI:  Urmărim îndeaproape evoluțiile care sunt în spațiul regional, cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare în Europa și țara vecină România, care este un prieten devotat al Republicii Moldova, nu este o excepție în cazul de față. Autoritățile de la Chișinău Guvernul, va urmări  această inițiativă care înțelegem că este în fază de proiect. Vom urmări toate evoluțiile acestui proiect.”

Reacțiile au venit după ce în proiectul de lege privind apărarea României, supus dezbaterilor publice, se menționează că președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați in pericol în afara țarii.

Bogdan-Ionel RODEANU, VICEPRESEDINTELE COMISIEI PENTRU APĂRARE DIN CADRUL CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN ROMÂNIA: „Conform noului proiect președintele României poate dispune la propunerea premierului măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români afați în pericol în afara țării, ce înseamnă asta mai exact?
Probabil că vă referiți daca România va interveni militar în sprijinul Republicii Moldova având în considerare că pe teritoriul Republicii Moldova în momentul de față sunt peste un milion de cetățeni cu cetățenie română? Acesta cred ca ar fi ultimul scenariu pe care ar trebui să îl luăm în consdierare și cel mai nefericit dintre toate. „

Vicepreședintele Comisiei pentru apărare din cadrul Camerei Deputaților de peste Prut Bogdan-Ionel Rodeanu sustine că România ar putea să intervină militar în Moldova în cazul în care Ucraina pierde războiul, iar Rusia își va extinde invazia.

Bogdan-Ionel RODEANU, VICEPRESEDINTELE COMISIEI PENTRU APĂRARE DIN CADRUL CAMEREI DEPUTAȚILOR DIN ROMÂNIA: „ În cazul unui conflict, ipotetic vorbind, militarii noștri vor putea merge în Republica Moldova?
În cazul unui conflict militar, dacă discută, un astfel de scenariu, Republica Moldova atacată direct de Federația Rusă, asta înseamnă că deja Ucraina a pierdut razboiul. Și dacă discutăm că Ucraina a pierdut războiul atunci nu mai este vorba doar de Moldova, nu este vorba doar de România. Conflictul se extinde la scară mult mai mare. ”  

Pentru a intra în vigoare proiectul de lege urmează să fie aprobat in Parlamentul României.