Ultimul fotoliu care asigura coalitiei PD-PSRM majoritatea in Parlament a picat. Deputatul Stefan Gatcan a plecat de la socialisti si adera la grupul politic al lui Andrian Candu. Parlamentarul spune ca a ales sa plece pentru ca partidul, care l-a adus in plen dupa scrutinul din martie de la Hancesti, nu se descurca cu pandemia de coronavirus. Socialistii l-au numit un tradator corupt.  

Publicat:30.06.2020, 16:40

Stefan Gatcan a anuntat despre plecarea sa din fractiunea PSRM, printr-o declaratie adresata Zinaidei Greceanii si semnata acum doua zile. Abia astazi acesta si-a explicat decizia.

Este primul deputat care paraseste randurile actualei fractiunii PSRM, dupa ce, partenerii lor de coalitie, democratii, au avut un sir de plecari pana acum. Astazi, Vlad Batrincea l-a numit pe Stefan Gatcan un tradator, care s-a vandut pentru bani si l-a indemnat sa isi depuna mandatul de deputat.

Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM: “PSRM declara razboi acestor tradatori, persoanelor corupte si va face tot posibilul ca Parlamentul aceasta sa fie dizolvat. Nu avem nevoie de persoane anonime care fac targ politic. Acest mandat nu va apartine dvs, ci cetatenilor si partidului. Noi v-am facut deputat.”

Si-au aratat indignarea si colegii lui Batrincea. Deputatii PSRM au protestat astazi in fata centrului medical fondat de Gatcan. Socialistii cred ca parlamentarul, medic de profesie, a fost ademenit cu o suma mare de bani oferita de grupul politic “Pro Moldova”. Gatcan respinge acuzatiile, iar Andrian Candu i-a urat acestuia bun venit in echipa sa, cerand guvernarii sa nu il intimideze pe Gatcan.

Andrian CANDU, LIDERUL PARTIDULUI “PRO MOLDOVA”: “Nu intimidati, nu amenintati, nu treceti linii rosii legate de familie, de prieteni.”

Cei de la PRO Moldova au respins mereu acuzatiile precum ca ar oferi bani de dragul plecarilor.

Corneliu FURCULITA, SEFUL FRACTIUNII PSRM: “500 de mii de euro, dolari, ceva in valuta. Sunt sigur ca suma a fost triplata. Vom sesiza Procuratura Generala.”  

Stefan Gatcan a ajuns deputat de pe circumscriptia Hincesti, in urma alegerilor din 15 martie 2020, scrutin organizat in situatia in care in raion exista un focar de coronavirus. Odata cu plecarea lui, coalitia parlamentara slabeste si mai mult. Acum, nu exista suficiente voturi pentru a asigura majoritatea. PSRM-PDM numara in prezent 49 de mandate. Acestia mai pot conta si pe deputatul independent Alexandru Oleinic, dar chiar si asa, le lipseste un singur fotoliu ca sa  asigure majoritatea.  

Nicolae CIUBUC, DEPUTAT PDM: “Este un gest inexplicabil. Plecarile nu au la baza viziuni politice, ci oferte banoase.“

Dupa ce in februarie, grupul Candu a parasit PDM-ul, au urmat un sir de alte plecari de la democrati. Unii au ales sa umple randurile PRO Moldova, altii – ale Partidului Sor. Exista voci care spun ca in spatele acestor miscari ar sta fostul democrat Vlad Plahotniuc, disparut din tara acum un an.