Mandatul bascanului autonomiei gagauze a fost validat. Curtea de Apel Comrat a recunoscut rezultatele scrutinului controversat, marcat de suspiciuni de corupere a alegatorilor, finantare ilegala si includerea pe listele electorale a unor persoane decedate. Desi decizia magistratilor poate fi contestata la Curtea Suprema de Justitie, Evghenia Gutul s-a declarat invingatoare. Inainte de a deveni oficial bascan, aceasta trebuie sa depuna juramantul, iar ca sa sa ajunga la o masa cu ministri, trebuie sa fie confirmata drept membru al guvernului de presedintele Maia Sandu.

Publicat:22.05.2023, 19:55

”Alegerile din 14 mai 2023 si mandatul candidatului Evgheniei Gutul sunt declarate valide.”

Dupa o sedinta care a durat aproape sase ore, magistratii de la Curtea de Apel Comrat au decis – rezultatele alegerilor din Gagauzia sunt declarate valide. Dupa ce a fost pronuntata hotararea, Evghenia Gutul a refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor si a iesit in fata oamenilor care au fost adusi la Curtea de Apel pentru a-si demonstra sustinerea fata de candidatul partidului Sor.

 ”Victorie!”

Gutul, sustinuta de fugarul Sor, a primit un buchet de flori si s-a declarat invingatoare, desi decizia Curtii de Apel poate fi contestata la Curtea Suprema de Justitie.

 Evghenia GUTUL, CANDIDATUL PARTIDULUI SOR PENTRU FUNCTIA DE BASCAN: ”Multumesc tuturor pentru sustinere, pentru ca ati venit astazi, aici, ati stat mai mult de sase ore alaturi de mine.”

Intrebata care vor fi primele actiuni in calitate de bascan, Gutul a declarat ca isi va forma echipa, din care vor face parte si membri ai partidului Sor si sustine ca este gata sa discute cu autoritatile centrale.

 Evghenia GUTUL, CANDIDATUL PARTIDULUI SOR PENTRU FUNCTIA DE BASCAN: ”Sunt pregatita. Nu voi comenta mai mult nimic. Sunt pregatita. Sper ca vom gasi limba comuna.”

Cand a fost intrebata despre acuzatiile privind coruperea alegatorilor si alte ilegalitati din timpul campaniei electorale, Gutul a intors spatele jurnalistilor si a plecat. Cat timp au asteptat-o afara, oamenii prezenti in fata Curtii de Apel Comrat manifestau. La un moment dat, ceea ce se dorea a fi un protest s-a transformat intr-un...concert.

Au fost aduse boxe, iar multimea a cantat si a dansat.

Oamenii adusi la manifestatie spun ca si-o doresc pe Gutul in functia de bascan. Cat despre faptul ca este sustinuta de fugarul Ilan Sor, condamnat pentru furtul miliardului.

”Daca a furat, a furat, dar a si facut multe, in Taraclia, la Orhei.”

Judecatorii Curtii de Apel Comrat au validat rezultatele scrutinului, desi exista o serie de acuzatii in adresa partidului care o sustine pe Gutul. Sunt suspiciuni de corupere a alegatorilor, finantare ilegala, depasirea limitei de plafon a cheltuielilor si includerea pe listele electorale a persoanelor decedate, acuzatii negate de formatiunea Sor. Procuratura Anticoruptie a initiat un dosar penal, iar reprezentantii institutiei au declarat anterior ca vor trimite probele in judecata, doar ca este o cauza complexa si ar putea dura. Ca sa devina oficial bascan, Evghenia Gutul trebuie sa depuna juramantul in fata Adunarii Populare din Gagauzia. Potrivit legii, guvernatorul este confirmat in functia de membru al Guvernului printr-un decret al presedintelui. Am cerut un comentariu de la presedintie, dar nu ni s-a raspuns deocamdata.