Am participat, astazi, la Kyiv, la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”. 

Publicat:23.08.2021, 13:22

Mesajul Maiei Sandu

Stimate domnule Presedinte Zelenskyy, distinsi oaspeti, doamnelor si domnilor,

Va multumesc pentru invitatia de a vorbi la acest eveniment important - inaugurarea „Platformei Crimeea”. Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in cadrul frontierelor sale international recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegala este o incalcare flagranta a dreptului international. Moldova a fost si va continua sa fie partenerul dumneavoastra de incredere. Sustinem Rezolutia 68/262 „Integritatea teritoriala a Ucrainei” a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, precum si rezolutiile sale ulterioare.

Republica Moldova este un stat devotat pacii si solutiilor pasnice, diplomatice. Ca tara, am depins intotdeauna de ordinea regionala de securitate bazata pe reguli. De ceva timp, aceasta ordine este in pericol. Subminarea regulilor inscrise in Carta ONU, Declaratia universala a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o noua Europa si alte documente fundamentale ale dreptului international este o amenintare la adresa securitatii tuturor. Ordinea internationala bazata pe reguli, nu utilizarea bruta a fortei, este singura baza pe care poate fi construita o regiune pasnica si prospera, in interesul tuturor.

A privi inapoi prin veacuri spre un trecut indepartat nu este o lumina calauzitoare potrivita pentru viitor. Viitorul nu este constrangere. Nu este despre fortarea mainilor. Viitorul inseamna cooperare, respectarea drepturilor omului si dezvoltarea economica a tuturor. Acestea sunt principiile in care tara mea crede cu fermitate. In acelasi fel, intr-o regiune plina de nesiguranta si instabilitate in care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie sa urmeze un set de reguli fundamentale care ghideaza relatiile dintre ele si sustin o ordine regionala. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodata sa reafirmam principiile dreptului international, ale ordinii, justitiei si solutionarii pasnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemultumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulata a fortei si nesocotirea drepturilor omului sa devina noua normalitate. Cu totii trebuie sa revenim la solutionarea pasnica si politica a litigiilor. Trebuie sa combatem impreuna amenintarile la adresa securitatii regionale. Cu totii trebuie sa trasam o cale diferita - una constructiva si durabila.

Va multumesc inca o data pentru invitatia de a vorbi la deschiderea „Platformei Crimeea”, fata de care Republica Moldova are un angajament ferm.