Moldova nu are metode alternative de votare la prezidentialele din aceasta toamna, iar acest lucru ii ingrijoreaza pe experti. Ei spun ca CEC ar fi trebuit sa puna in aplicare votul de la distanta pentru cazul in care pandemia accelereaza. Comisia Electorala Centrala a propus astazi sa fie deschise de doua ori mai multe sectii peste hotare decat acum patru ani. Decizia urmeaza sa fie luata de Ministerul de Externe.

Publicat:16.09.2020, 20:15

Extinderea perioadei de votare de la o zi la doua zile sau votul prin corespondenta - acestea sunt metodele care ar putea scuti alegatorii de imbulzeaza din sectii. Nicio varianta nu este permisa de legislatia in vigoare, desi pandemia a inceput inca din martie.

Mihai MOGILDEA, EXPERT IPRE: “Din pacate, pericolul exista la ora actuala, pentru ca noi nu avem un plan B, care ar comunica cetatenilor moldoveni din diaspora ca exista niste riscuri aduse de aceasta pandemie si ca autoritatile electorale incearca sa medieze aceste riscuri prin niste propuneri foarte clare aduse in prim plan opiniei publice.”

Cum singura metoda de a vota este prezenta fizica a alegatorului in sectie, Comisia Electorala Centrala a propus Ministerului nostru de Externe dublarea numarului de birouri electorale in strainatate. 202 sectii ar putea fi amenajate pentru diaspora, daca statele respective vor accepta, asta inseamna de doua ori mai multe decat la prezidentialele din 2016. In Romnia, insa, CEC a propus sa se deschida tot 15 sectii, avand in vedere ca la prezidentialele din 2016 era mare imbulzeala si cozi uriase la usi. Dar...  

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMAN LA CHISINAU: “Am comunicat acordul pentru deschiderea a 12 sectii de votare pe tot cuprinsul Romaniei. Evident, in raspunsul nostru am precizat necesitatea respectarii conditiilor de sanatate, care vor fi valabile in momentul exercitarii votului.”

Potrivit documentului CEC, cele mai multe sectii ar putea fi in Italia – 45 la numar, iar alte 38 in Federatia Rusa. Decizia finala va fi luata de Ministerul de Externe.