Republica Moldova se teme de o posibila invazie militara a Rusiei, intrucat operatiunile militare ruse par sa se extinda spre sud-vestul Ucrainei, apropiindu-se de regiunea transnistreana, unde sunt stationate trupe ruse. Declaratiile au fost facute de prim-ministrul Natalia Gavrilita in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNN.

Ultimul update: 25.07.2022, 10:37 Publicat:25.07.2022, 09:24

„Republica Moldova a avut o istorie tumultoasa, intr-o regiune complicata; nu doar ca a fost parte a Uniunii Sovietice, a facut parte si din Romania in perioada dintre Primul si al II-lea Razboi Mondial, majoritatea populatiei este vorbitoare de limba romana, dar avem si ucraineni, rusi, bulgari si gagauzi, o minoritate vorbitoare de turca. La ultimele alegeri, oamenii au votat masiv pentru o majoritate proeuropeana, pentru un parcurs al institutiilor democratice, pentru combaterea coruptiei, asigurarea respectarii drepturilor omului si, desigur, pentru eforturile de integrare europeana. Deci, obtinerea statutului de candidat pentru integrarea europeana a fost o victorie semnificativa pentru Moldova, una pe care oamenii au asteptat-o mult timp, dar este foarte nefericit ca se intampla intr-un astfel de context complicat in regiune si in vremuri atat de oribile pentru Ucraina", afirma Natalia Gavrilita.

Intrebata daca este ingriorata ca armata rusa ar putea ataca si Republica Moldova, Natalia Gavrilita a raspuns: "Suntem ingrijorati, desigur, acesta este un risc, deocamdata este un scenariu ipotetic, dar daca operatiunile militare se deplaseaza mai departe spre sud-vestul Ucrainei si spre Odesa, atunci sigur ca suntem foarte ingrijorati, mai ales tinand cont de faptul ca sunt trupe pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria. Facem tot posibilul pentru a mentine pacea si stabilitatea si pentru a ne asigura ca luptele nu escaladeaza", a precizat premierul Republicii Moldova.

"Actuala situatie este foarte dificila nu doar pentru Moldova, ci si pentru orice stat mic, pentru orice tara care se bazeaza pe ordinea internationala axata pe reguli; daca o tara poate lansa un razboi pentru anexarea de teritorii, fara niciun respect fata de ordinea internationala, atunci, din acest punct de vedere, nu este nimeni in siguranta si cred ca numeroase tari sunt ingrijorate", a subliniat Gavrilita.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: