Curtea de Apel a anulat Dispozitia Comisiei pentru Situatii Exceptionale prin care partidul Sansa a fost scos din cursa electorala pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Reprezentantii guvernului spun ca vor constesta decizia la Curtea Suprema de Justitie. De cealalta parte, expertii in drept considera ca hotararea nu poate afecta rezultatele scrutinului.

Publicat:12.12.2023, 20:19

Decizia a fost luata astazi de un complet de judecata de la Curtea de Apel Chisinau. Presedintele formatiunii Sansa a scris pe pagina sa de facebook ca dupa hotararea de astazi, rezultatele alegerilor sunt nelegitime.

ALEXEI LUNGU, PRESEDINTELE PARTIDULUI SANSA:  „Este clar deja ca alegerile locale care s-au desfasurat fara participarea Partidului Politic „SANSA” sunt nereprezentative si nelegitime. Cu privire la efectele juridice ale acestei decizii urmeaza sa studiem partea motivata a deciziei si sa o analizam atent din punct de vedere juridic.”

Reprezentantii guvernului ne-au spus ca vor contesta hotararea la Curtea Suprema de Justitie.

Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL GUVERNULUI:  „Guvernul isi mentine pozitia si prin urmare, atacam constatarea Curtii de Apel la Curtea Suprema de Justitie. Vom apara in continuare dreptul institutiilor statului de a proteja securitatea nationala de grupurile criminal organizate.”

Expertii in justitie spun ca decizia judecatorilor de la Curtea de Apel nu are nicio consecinta juridica si nu poate schimba rezultatele scrutinului din 5 noiembrie.

Alexandru TANASE, EX-PRESEDINTE AL CC:  Rezultatele alegerilor au fost deja validate. Organele administratiei publice locale au fost constituite, ele sunt functionale si nu exista nicio posibilitate de a revizui rezultatul alegerilor. CSJ ar putea sau nu sa mentina, dar asta nu influenteaza sub nicio forma rezultatul scrutinului. Singura consecinta este ca instantele de judecata au decis sa nu riste ca acest dosar sa ajunga la CEDO.”

Decizia Curtii de Apel a fost luata dupa ce CSJ a trimis la rejudecare contestatia depusa de partidul Sansa si respinsa de Curtea de Apel.

Formatiunea a fost scos din cursa electorala  cu doua zile inainte de scrutin. Atunci,prim-ministrul Dorin Recean a motivat decizia prin faptul ca partidul ar fi finantat din Federatia Rusa prin intermediul unui grup criminal condus de fugarul llan Sor, care a respins acuzatiile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.