O companie internationala ar putea avea misiunea sa gaseasca in strainatate miliardul furat. Seful statului a propus astazi la Consiliul Suprem de Securitate contractarea unei firme pentru recuperarea banilor devalizati. Igor Dodon insa nu a precizat daca serviciile acesteia vor fi platite din bugetul de stat.

Publicat:04.12.2019, 18:00

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Pana la aceasta etapa nu s-a facut nimic pentru recuperarea bunurilor din afara tarii. Am solicitat sa examineze posibilitatea anuntarii unui concurs pentru posibilitatea gasirii unui partener international care se va ocupa cu recuperarea banilor din extern.”

Aceasta ar fi o practica internationala, spune Dodon si chiar o recomandare a Fondului Montar International. Intrebat despre posibilitatea suspendarii implementarii Legii miliardului furat, asa incat cetatenii sa nu mai achite din propriul buzunar pentru jeful din cele trei banci, Dodon spune ca ideea celor de la PPDA este intarziata.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “S-au trezit. Da unde au fost? - Si dvs ati promis asta in campania prezidentiala? - Si am venit si cu cerere de referendum. Intrebarea? Ce facem cu asta?/Saptamana viitoare ne vom convoca la presedintie pentru a gasi solutia.“

Dodon propune doua solutii si anume anularea dobanzilor pentru imprumul luat de la Banca Nationala, adica exact acelasi lucru pe care il propunea si fostul ministru al Finantelor in cabinetul Sandu. Ieri, fractiunea PPDA din legislativ a inregistrat la Secretariat un proiect care suspenda legea ce pune miliardul furat pe umerii moldovenilor. Documentul urmeaza sa ajunga in plen. Comisia de ancheta a Parlamentului a stabilit anterior ca Vlad Plahotniuc, Ilan Sor si Vlad Filat se fac responsabili de devalizarea celor trei banci. Toti se declarat nevinovati. In timp ce Filat este in libertate si in tara, ceilalti doi au disparut din Moldova.