Deputatul Octavian Ticu sustine ca declaratia absolut iresponsabila a prim-ministrului Ion Chicu la adresa Romaniei, se inscrie intr-o linie de continuitate a diversilor demnitari ai Republicii Moldova, care in diferite perioade, dupa independenta, si-au facut din romanofobie o cauza a actului de guvernare.

Publicat:23.05.2020, 16:25

Intr-un mesaj pe pagina s-a de facebook, deputatul a scris despre faptul ca declaratiile neargumentate ale prim-ministrului, Ion Chicu, sunt lipsite de respect, cu un aspect anti-romanesc. Deputatul spune ca Ion Chicu ar avea sindromul „Homo Moldovanus Sovietic”.

Octavian TICU, DEPUTAT: "Romanofobia premierului Chicu si sindromul „Homo Moldovanus”

Astazi lasam la o parte politica si vom vorbi despre istorie. Din acest considerent iertata-mi fie sinceritatea si dezlegarea, dar pana la urma sunt istoric. Declaratia cinica, jignitoare si absolut iresponsabila a prim-ministrului Ion Chicu la adresa Romaniei, se inscrie intr-o linie de continuitate a diversilor demnitari ai Republicii Moldova, care in diferite perioade dupa independenta si-au facut din romanofobie o cauza a actului de guvernare. Acuzatiile neargumentate si lipsite de respect la adresa statului roman, cu o incarcatura profund anti-romaneasca, sunt de sorginte neo-sovietica, cultivate asiduu de ideologia, propaganda si sistemul de educatie sovietica timp de peste o jumatate de secol in RSS Moldoveneasca.

Am insumat totalitatea acestor devieri identitare in sindromul „Homo Moldovanus Sovietic”, adica cineva care-i distinct de roman, impotriva a tot ce este romanesc si ceva care apartinea de alti Homo Sovieticus. Constructia acestui centaur sociocultural, unui Homo Sovieticus original, a fost intreprinsa in URSS, iar Homo Moldovanus Sovietic a fost unul din multiplele sale variatiuni, capatat printr-o educatie artificiala dupa tehnica dresajului si a automatizarii.

Homo Moldovanus ideal in varianta sovietica era un individ cu doua fete. Pe de o parte el trebuia sa fie un „simplu om sovietic”, care era atomizat („este ca toti ceilalti”), deindividualizat, opus la tot ce este elitar si original, „transparent” (adica accesibil pentru un control de „sus”), modest (primitiv) in cerinte (reduse la necesitatile „rationale” de supravietuire), facut pentru totdeauna, impasibil la schimbari si usor de condus (de fapt supus mecanismului primitiv de conducere). Dar, in acelasi timp, „Homo Moldovanus” trebuia sa fie de preferinta un anti-roman sau cel putin refractar la tot ce e romanesc, convins de faptul ca este altceva decat roman si aparut inaintea romanului, putin educat, vorbitor de limba „moldoveneasca” amestecata cu rusisme, anti-european si prin extindere anti-occidental, predispus spre indoctrinare, deznationalizare, rusificare si sovietizare, preferand cu usurinta limba rusa ca mijloc de comunicare in alte circumstante decat cele legate de bastina sa, patruns de un complex de inferioritate fata de rusi sau cei vorbitori de limba rusa, complex compensat prin adularea si acceptarea formelor imperiale si culturale de sorginte sovietica, mandru de ideea apartenentei la marea „supraputere” sovietica."

Octavian Ticu comenteaza isprava lui Ion Chicu ca fiind una mult mai grava decat incercarea lui Igor Dodon de a uni Republica Moldova cu Transnistria, chiar daca pretul acestei integrari ar fi federalizarea si „transnistrizarea” statului moldovenesc.

"Dupa alegerea liderului Partidului Socialistilor, Igor Dodon, ca presedinte al Republicii Moldova in 2016, retorica lui „Homo Moldovanus” statalist capata alte accente. Pe de o parte, acesta s-a erijat in ipostaza de unic aparator al „statalitatii moldovenesti seculare”, contra Romaniei si „detractorilor unionisti”, iar pe de alta in calitatea de „integrator” al Republicii Moldova cu Transnistria, chiar daca pretul acestei integrari ar fi federalizarea si „transnistrizarea” statului moldovenesc. Cazul lui Chicu este si mai grav din considerentul ca acesta initial a avut convingeri politice romanesti, si-a adjudecat chiar si cetatenia romana, pentru ca intr-un final sa sucombe in labirintul diabolic al convingerilor de „Homo Moldovanus”, care-i definesc adevarata identitate.

Romania si Uniunea Europeana mai pot desigur experimenta „europenizarea” R. Moldova, in speranta ca aceasta va deveni vreodata parte a familiei europene. Dar adevarul istoric este ca unicul experiment de succes in europenizarea si modernizarea acestui teritoriu de-a lungul istoriei sale au fost cei douazeci si doi ani de administratie romaneasca din perioada interbelica, cand s-a transferat suveranitatea Romaniei asupra provinciei sale istorice. Istoria de treizeci de ani a R. Moldova ne-a demonstrat ca independenta sa este un instrument abil folosit de Federatia Rusa impotriva Romaniei si Occidentului, care prin intermediul lui „Homo Moldovanus” ca Dodon si Chicu va contracara si detracta orice incercare de europenizare si modernizare. Cei care nu inteleg acest lucru vor mai astepta inca treizeci de ani sa se convinga de vorba mea", a declarat deputatul.