Pensiile si alocatiile sociale sa fie indexate de doua ori pe an si nu o singura data, asa cum se intampla pana acum. Este propunerea presedintelui, care a fost acceptata astazi de majoritatea parlamentara, insa votata abia in prima lectura. Proiectul ar urma sa functioneze din octombrie 2020.

Publicat:15.08.2019, 17:59

Ion CHICU, CONSILIER PREZIDENTIAL:“Beneficiarii in primul an – 500 de mii de persoane, numarul lor se va extinde de la an la an.”

De regula, pensiile si alocatiile sociale sunt indexate in fiecare an, in luna aprilie. Presedintia vine cu ideea ca aceste sume sa fie ajustate la preturile de consum si in luna octombrie a fiecarui an.

Maria CIOBANU, DEPUTAT ACUM: “Avem deficit la bugetul asigurarilor sociale de stat. Cum sa ne permitem?"

Ion CHICU, CONSILIER PREZIDENTIAL: “30 de milioane de lei pentru indexare se pot indentifica. “

Democratii, care au sustinut ideea, au propus ca proiectul sa intre in vigoare mai devreme cu un an.

Andrian CANDU, DEPUTAT PDM: “Nu credeti oare ca aceasta modificare a legii sa aiba o implementare chiar de la 1 octombrie 2019?”

Ion CHICU, CONSILIER PREZIDENTIAL: “Ceea ce sugerati dvs inseamna sa modificam un buget care mai are inca patru luni de implmentare, ceea ce nu e corect.”

Proiectul ar urma sa fie implementat gradual. Astfel, la 1 octombrie 2020 vor fi marite doar platile celor care au un venit lunar sub minimul de existenta.

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT ACUM: “Cu cat indexam in aprilie si cu cat in octombrie?”

Ion CHICU, CONSILIER PREZIDENTIAL: “La 1 aprilie va fi indexat cu 4,8 %, apoi la 1 octomrie cu 5 procente. “

Pentru anul 2020 sunt necesare 90 de milioane de lei care sa acopere aceste cresteri ale veniturilor pentru pensionari si beneficiarii de alocatii sociale.