Uniunea Europeana este gata sa sprijine in continuare Republica Moldova, dar pentru asta este nevoie de un Guvern legitim sustinut de un Parlament curat. Declaratiile au fost facute aseara la emisiunea In Profunzime de ambasadorul UE la Chisinau. Peter Michalko sustine ca alegerile anticipate ar fi o solutie pentru rezolvarea crizei. Michalko a declarat ca la capitolul lupta impotriva coruptiei situatia nu s-a miscat din loc.

Publicat:05.03.2021, 19:46

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „RM a fost inclusa in programul pentru 10 tari, pentru finantare cu asistenta macrofinanciara, pentru 100 de milioane de euro. Deci, vorbim de doua miliarde de lei, dintre care deja prima transa, jumatate, a fost platita anul trecut, un miliard de lei, si ramane a doua transa pentru care trebuie indeplinite anumite conditii.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Si care ar fi acele conditii?”

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Asta tine de Autoritatea Nationala de Integritate, deci, sistemul de achizitii publice, este legat de prevenirea contrabandei, de investigarea fraudei bancare si este nevoie de a adopta noul cod vamal care este gata.”

Ambasadorul European sustine ca sprijinul din partea Uniunii Europene va fi mai mare, daca vom avea un Parlament curat care sa sustina un Guvern legitim. 

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „In UE acum se pregateste un mare plan de revitalizare economica, care, probabil, este cel mai mare plan de acest gen in istoria omenirii si RM trebuie sa se foloseasca de aceasta sansa.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Ce trebuie sa facem pentru a folosi aceasta sansa?”

 Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Toti actorii politici, toate partidele din Parlament s-au pronuntat pentru alegeri anticipate. Din asta eu cred ca reiese ca alegerile anticipate sunt o cale care poate sa rezolve aceasta situatie.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „In cazul in care va fi aprobat un Guvern, cu sprijinul acestui partid, Partidul Sor, ce reactie va avea UE?"
 Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Viitorul Guvern, dar si Parlament care va sustine acest guvern trebuie sa fie unul de incredere, unde coruptia si interesele particulare nu vor avea loc.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum stam la acest capitol? In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei?"

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: Coruptia si coruptia in RM este una extraidrinar de mare, a devenit sistemica. Au fost neajunsuri, lucruri neindeplinite, nu au fost progrese in investigarea fraudei bancare, nu am vazut sa fie cineva pus in puscarie pentru cazuri mari de coruptie, care sunt multe.  Tocmai am avut posibilitate de a vedea un raport care se pregateste intr-o institutie inporanta internationala, depre scheme ilegale, scheme ilicite financiare in RM si care va fi publicat in careva saptamani. Acest raport aduce niste cifre socante.  Numai cu 10% din banii recuperati din aceaste pierderi, poate sa fie reconstruite 30% la suta din drumurile din RM in fiecare an. Sau se pot da salarii pentru 20 de mii de pedagogi intr-un an.”

Intrebat de ce nu avem progrese in dosarele de rezonanta, Michlako a declarat ca problema ar fi in sistemul justitiei.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Asta inseamna si sistemul judecatoresc, oameni concreti in sistemul judecatoresc, Procuratura, oameni concreti in procuratura, care nu dau voie ca aceste cazuri sa fie investigate.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Dupa ce Maia Sandu a castigat alegerile prezidentiale, s-a simtit o deschidere din partea UE, este asta doar o senzatie sau chiar asa este?"


 Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Deschiderea este, asta deja cred ca s-a vazut foarte clar si cu prima vizita a doamnei presedinte in Bruxelles in ianuarie. A fost vazuta si dupa alte contacte pe care le-a avut cu alte tari membre al UE. A fost foarte puternic vazuta si dupa vizita domanului Charles Michel, presedintele Consiliului European, cand mesajul de sustinere pentru programul de reforme si pentru lupta impotriva coruptiei doamnei presedinte cu care ea a castigat alegerile prezidentiale, asta arata ca oamenii au speranta ca acest program se va materializa.”