Intr-un interviu cu Europa Libera, Peter Mihalko a asigurat ca a doua transa din acordul macro-financiar acordat de UE, in valoare de 30 de milioane de euro, va ajunge in bugetul R. Moldova „in cateva zile”.

Publicat:13.07.2020, 15:08

Ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau, Peter Mihalko a atras atentia ca „aceasta criza nu este nici o scuza pentru schimbarile care trebuie sa aiba loc”. „Cei care nu vor face reforme, inclusive cele atat de importante din justitie, nu vor putea oferit cetatenilor o oportunitate”si dupa depasirea crizei provocata de pandemia de coronavirus.

Europa Libera: A fost debursata cea de-a doua transa din asistenta macrofinanciara. Cand vor ajunge acesti bani in Republica Moldova, in vistieria statului, in buget?

Peter Michalko: „Eu cred ca banii vor ajunge in cateva zile, tocmai cand se termina toata procedura tehnica. Sunt bani destinati bugetului de stat, este vorba despre a doua transa a asistentei macrofinanciare din programul semnat in 2017. Din pacate, numai acum s-a putut sa se plateasca transa a doua a acestei asistente.”

Europa Libera: Asta inseamna ca autoritatile moldovene au indeplinit toate conditionalitatile?

Peter Michalko: „Pentru transa a doua? Pentru ca, dupa cum stiti, nu toate trei transe vor putea sa fie oferite; pentru transa a doua s-au indeplinit conditiile, sunt foarte clar exprimate in memorandumul de intelegere si exista si preconditii politice care au fost si ele evaluate pozitiv. Deci, aceste eforturi care s-au facut trebuie sa fie apreciate si sa fie spus ca in viitor la aceste rezultate care au fost atinse nu trebuie sa ne intoarcem si sa vedem vreun regres in aceste standarde. Pe de alta parte, dupa cum stiti, Uniunea Europeana a oferit si un nou program care vrem sa fie agreat si semnat foarte repede, pentru ca acesta tine de sustinerea pentru Republica Moldova tot prin asistenta macrofinanciara in conditiile pandemiei COVID-19, pentru ca toti am fost afectati si Uniunea Europeana vrea sa sustina vecinii nostri, prietenii nostri, tari precum Republica Moldova, pentru ca stim ca si oamenii de aici au fost afectati. Este un pachet destul de important, aici vorbim despre proiecte care au fost reorientate, e vorba de 87 de milioane de euro, acesti bani merg prin proiecte direct la oameni. Aici vorbim despre un pachet de asistenta, pe de o parte material-medicala care vine pentru Republica Moldova si alte tari ale Parteneriatului Estic si asistenta economica care este structurata pentru sase tari ale Parteneriatului Estic in parte de 100 de milioane de euro sustinere pentru intreprinderile mici si mijlocii imediat si 700 de milioane de euro pentru o perioada de mai lunga durata care va fi destinata tot intreprinderilor mici si mijlocii, dar si garantiilor bancare pentru firme, ca ele sa poata sa se crediteze la conditii mult mai bune.”

Europa Libera: Cum va fi construit in continuare dialogul intre Chisinau si Bruxelles?

Peter Michalko: „Pe baza Acordului nostru de Asociere, noi avem un dialog destul de structurat si intensiv, sigur ca aici rolul il joaca si felul in care sunt promovate reformele, cum ele sunt indeplinite si cum ele sunt resimtite de catre oameni in Republica Moldova. Si aici vorbim despre dialogul la nivelul Comitetului de Asociere, cel care a avut loc in februarie aici, la Chisinau, dar continuam si altele, de exemplu, discutiile la nivelul subcomitetelor pentru mai multe domenii, bunaoara, justitie, securitate s.a.m.d., inclusiv dialogul intensiv care tine de realitatile zilnice si nevoile zilnice de a ajunge la progres permanent.”

CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPALIBERA.ORG