Este o intimidare si o incercare de a inchide gura presei libere. Asa comenteaza mai multi politicieni faptul ca Partidul Socialistilor, aflat la guvernare, a dat in judecata postul PRO TV Chisinau si pe jurnalista Lorena Bogza pentru cateva intrebari puse la emisiunea In Profunzime. Deputatii PSRM refuza in continuare sa comenteze subiectul.

Publicat:13.09.2020, 18:14

Octavian TICU, DEPUTAT NEAFILIAT: „Atacul lui Dodon asupra PRO TV este o chestiune care deja arata in profunzime felul cum actioneaza partidul de guvernamant in raport cu presa libera si independenta. Se doreste sa se inchida gura unui post de televiziune care in RM s-a afirmat ca o voce a expertizei, o voce a independentei si o voce a cetatenilor RM.”

Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS: „Toata tara stie ca Dodon s-a infruptat din bani publici toata cariera sa, altfel nu ar fi avut proprietatile pe care le are. Nu ar fi avut modul luxos de viata pe care l-a dus si-l duce pana acum. Sa dai in judecata pe cineva pentru lucruri care sunt eminamente adevarate, este rusinos. Dodon spera ca astfel va intimida jurnalistii si presa independenta sa nu mai publice toate hotiile si toata coruptia in care el se deda, dar eu sunt sigur ca aceste intimidari nu vor trece.”

Iurie RENITA, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Este un gest de intimidare a libertatii presei. Nu cred ca PRO TV a dat verdictul. PRO TV-ul nu este nici procuror, nici judecator, ci a oferit posibilitatea diversilor factori politici sau persoane vizate sa-si exprime punctul de vedere. Si din cate cunosc, PRO TV respecta cu strectete acest principiu al impartialitatii, dar si a oferirii obligatorii a opiniilor de la diversi factori politici, vizati intr-un subiect si altul.”

Deputati din diferite fractiuni sustin ca socialistii fac o greseala atacand presa, iar Dumitru Diacov de la PD, formatiune care face parte din coalitia parlamentara cu PSRM, i-a sfatuit sa nu o faca.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: „De-atata ca e in prag de campanie electorala, cred ca a aparut si aceasta cerere. Eu i-as sfatui pe socialisti sa nu se lege cu presa, fiindca numai iti faci de lucru.”

Andrian CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: „Bucurati-va! Si sa ne bucuram noi toti. Inseamna ca-i deranjeaza si asta pe ei ii face sa fie mai slabi. Fiindca a ataca presa, asta nu e parte a puterii, dar e parte a slabiciunii. Inseamna ca sunt cu gandul la plecare, incearca acum prin razbunarea asta, prin actiunile impotriva PRO TV-ului si Lorenei Bogza sa demonstreze inca o data ca astia trebuie sa plece.”

Deputatii socialisti evita, in continuare, sa ne raspunda la intrebari legate de acest subiect.

PRO TV considera ca aceasta actiune are ca scop intimidarea echipei de jurnalisti ai televiziunii, in pragul campaniei electorale, de catre Partidul Socialistilor din Republica Moldova, aflat la guvernare. Consideram ca nu exista temei legal care sa justifice actionarea postului nostru in judecata. Si ONG-urile de media au criticat gestul PSRM si au declarat ca nu au vazut nicio incalcare in enunturile formulate de Lorena Bogza la emisiunea din 30 aprilie si despre care socialistii scriu in cererea trimisa in judecata ca ar fi actiuni defaimatoare. La emisiunea In Profunzime din 30 aprilie s-a discutat despre dosarul Вahamas care a fost reluat in toamna anului trecut dupa ce deputatul platformei DA Iurie Renita a prezentat anumite documente despre care a spus ca ar demonstra ca persoane din anturajul PSRM ar fi primit, din Bahamas, prin firme off-shore, un milion si jumatate de euro, bani care ulterior, ar fi fost utilizati in campania pentru prezidentialele din 2016. Zilele trecute, Procurorul General a declarat ca pana acum au fost audiate 29 de persoane, printre care trei deputati ai PSRM, Corneliu Furculita, Vladimir Odnostalco si Vasile Bolea.