Presedintele Consiliului European promite ca va face tot posibilul pentru a-i convinge pe cei 27 de lideri UE sa sustina in decembrie inceperea negocierilor de aderare cu Ucraina si Moldova. Este promisiunea facuta de Charles Michel, liderilor de la Chisinau si de la Kiev, intr-o conferinta comuna sustinuta de cei trei in Ucraina. Atat Michel, cat si presedintele Maia Sandu au mers astazi in tara vecina pentru a marca 10 ani de la Euromaidanul din Kiev.

Publicat:21.11.2023, 22:13

Presedintele Maia Sandu, liderul ucrainean Volodimir Zelenski si Seful Consiliului European, Charles Michel, au discutat astazi la Kiev despre parcursul european al Moldovei si Ucrainei inaintea summitului din decembrie, unde urmeaza sa fie luata o decizie importanta pentru ambele tari.

Charles MICHEL, PRESEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN: ”Vreau sa intelegeti ca voi face tot posibilul pentru ca sa-mi conving cei 27 de colegi ca avem nevoie de o decizie pozitiva in decembrie, deoarece o decizie pozitiva inseamna trei lucruri: In primul rand este un mesaj catre cetatenii europeni ca avem grija de viitorul nostru comun, in ceea ce priveste securitatea, prosperitatea si stabilitatea. Vom fi mai in siguranta si mai protejati. In al doilea rand este un mesaj pentru oamenii din Ucraina si Moldova ca suntem de incredere, ca suntem seriosi.”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: ”Noi stim ca aderarea la UE este bazata pe merite si noi, si Ucraina, suntem angajati intr-o munca grea. Moldova se reformeaza in pregatirea pentru aderarea la UE. Noi reformam sistemul justitiei, ne luptam cu coruptia si cu influenta toxica a oligarhilor, dintre care multi sunt protejati de rusi. Eu indemn toate statele membre sa sustina unanim inceperea negocierilor de aderare a Ucrainei si Moldovei la UE, la Consiliul European de luna viitoare de la Bruxelles.” 

Presedintele Volodimir Zelenski a spus ca nu se asteapta la niciun cadou in decembrie, dar spera la un raspuns pozitiv din partea Consiliului European.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: "Sunt sapte recomandari. Trebuie, oricat de greu ne este, sa le punem in aplicare. Astazi am facut, cred, totul si ne asteptam la un rezultat pozitiv.”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Credem ca ambele tari au facut o treaba foarte buna. Acest lucru este confirmat de raportul Comisiei Europene, iar Consiliul European va discuta deja aspectele tehnice ale sarcinilor pe care le-am avut de indeplinit."

De dimineata, Maia Sandu a participat alaturi de Volodimir Zelenski si sotia acestuia la actiunile de comemorare a activistilor care au murit in timpul Revolutiei Demnitatii de acum 10 ani de la Kiev.

In imaginile publicate de presa ucraineana se vede ca Maia Sandu poarta o tinuta de culoare neagra asortata cu o esarfa in culorile drapelului ucrainean. Vizita Maiei Sandu la Kiev nu a fost anuntata pana astazi cand au aparut deja primele imagini de acolo.