Presedintele turc, Recep Erdogan ar fi multumit guvernului Filip pentru expulzarea profesorilor turci si nu sefului statului, atunci cand Igor Dodon se afla intr-o vizita oficiala in Turcia. Deocamdata nu avem un comentariu de la Pavel Filip referitor la aceste declaratii. Totodata Dodon a dat asigurari ca liceele Orizont nu vor fi transmise in gestiunea unei organizatii turcesti.

Publicat:16.01.2020, 19:23

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Din cate am inteles eu, presedintele turc a multumit guvernului Filip, s-a demonstrat de mai multe ori ca seful statului nu are nicio legatura cu expulzarea profesorilor.” 

Inainte sa plece in Turcia, Dodon spunea ca va discuta cu omologul sau despre soarta celor sapte invatatori expulzati. Acest lucru, insa, nu s-ar mai fi intamplat. Intrebat daca va raspunde pozitiv la solicitarea lui Recep Erdogan de a trece liceele Orizont sub conducerea unei organizatii turcesti, presedintele a spus ca acest lucru nu este posibil. 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Este imposibil pentru ca liceele nu sunt propietatea statului.” 

Igor Dodon a fost intr-o vizita oficiala in Turcia la sfarsitul lunii decembrie, 2019. Cei 7 invatatori turci au fost expulzati din Moldova, in septembrie, 2018. Au urmat proteste, iar opozitia de atunci l-a acuzat pe Igor Dodon de cele intamplate, spunand ca aceasta ar fi rasplata lui Recep Erdogan pentru renovarea presedintiei. Dodon a negat acuzatiile.