Membrii fractiunii PAS din cadrul Consiliului municipal Chisinau anunta ca saptamana trecuta, primaria Chisinau a primit o scrisoare prin care este informata ca Intreprinderea Municipala Retelele Electrice de Iluminatat Lumteh are o datorie de aproape 20 milioane de lei pentru energie electrica. Cei de la PAS sustin ca aceasta situatie este similara cu cea de la Apa-Canal Chisinau, iar astfel primarul capitalei, Ion Ceban, ar vrea sa falimenteze inca o intreprindere municipala. In replica, cei de la primarie spun ca este o datorie curenta si va fi achitata in transe. 

Ultimul update: 05.05.2023, 12:09 Publicat:05.05.2023, 11:55

„Cel mai grav este ca din aceasta datorie, aproape 1 milion de lei este penalitatea pentru termenul de achitare expirat, ceea ce demonstreaza inca odata managementul defectuos al intreprinderilor municipale. Cu acesti bani se putea de reparat o gradinita sau cel putin patru terenuri de joaca din curtile de bloc din Chisinau. 

Ion Ceban inca tace, se pare ca strategii de la FSB ii pregatesc planul de iesiri publice cu noi sperietori si cautari de vinovati. Este o situatie similara cu cea de la Apa-Canal Chisinau, management defectuos si aducerea intreprinderii in prag de faliment. Ne amintim cu totii cand Ion Ceban ameninta chisinauienii ca-i va deconecta de la apa. Acum, sa ne asteptam ca va ameninta ca stinge lumina pe strazi?”, scriu cei din fractiunii PAS din CMC. 

Astfel, membrii fractiunii PAS ii cer primarului sa-si exercite obligatiile si sa administreze orasul in folosul cetatenilor

„Amintim ca, zilele acestea, din bugetul mun. Chisinau, Ion Ceban cheltuie aproape 4 milioane de lei pentru organizarea asa zisului Forum Social Urban, un eveniment pentru PR politic, intr-un hotel de lux din capitala. Intelegem ca pentru el e mai important sa manance pe la fourchette-uri la hoteluri de lux si sa pozeze in fata camerelor, insa mai important este sa fie solutionate problemele orasului”, se mai arata in comunicat. 

In replica, responsabilii de la primarie ne-au spun ca datoria este una curenta, care a depasit cu 1-2 luni si va fi achitata in transe.

„Din cauza vremurilor „bune”, costurile pentru energia electrica au crescut de la sapte milioane la 16 milioane lunar. Lumteh sau Primaria nu a avut imprumuturi de la stat de miliarde de lei cum a avut Energocom sau Moldovagaz. Este o datorie curenta la Premier Energy, care nu este depasita cu luni, dar 1-2 luni, care va fi achitata in transe. Doar la sfarsitul lunii aprilie, primaria Chisinau a avut obligatiunea si a achitat creditul de la „Apa-Canal” din anul 2013 in suma de circa 42 milioane de lei, iar din cauza blocajelor din partea PAS, va fi nevoita sa achite primaria 320 de milioane. PAS sa gandeasca cum sa achite salariile de cateva luni restanta la asistentii sociali din tara”, a declarat purtatorul de cuvant al primariei, Natalia Ixari. 

La sfarsitul lunii ianuarie, Premier Energy a deconectat pentru cateva ore mai multe sedii administrative ale Apa-Canal de la energia electrica. Asta din cauza datoriilor acumulte in ultimele doua luni, care au ajuns la peste 70 de milioane de lei. Deconectarea de atunci a fost amanata, pana la data de 1 februarie, atunci cand responsabilii de la Apa-Canal trebuiau sa prezinte solutii. Potrivit responsabilor de la Apa-Canal Chisinau, datoriile la curentul electric s-au acumulat pentru ca nu a fost majorat tariful la apa si canalizare la timp. Dupa luni de discutii aprinse la sedintele primariei, la inceputul lunii ianuarie, pretul pentru apa si canalizare a crescut cu peste 40 la suta pentru locuitorii capitalei, fiind de peste 15 lei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.