Primarul de Iasi vine cu o reactie, dupa declaratiile lui Ion Chicu la adresa europarlamentarului Siegfried Muresan. Mihai Chirica spune ca tot ce a facut si va mai face Romania pentru cetatenii Basarabiei este pentru ca aceasta natiune este calcata in picioare de proprii ei conducatori, este umilita si saracita, vanduta la straini si, mai nou, jignita.

Publicat:23.05.2020, 12:03

Mihai CHIRICA, PRIMARUL DE IASI, ROMANIA: "Scuze publice, domnule Chicu, vremelnic premier al Republicii Moldova.

Ne pare nespus de rau, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, ca ati ratat sansa de a ramane, cat de putin, in cartea de istorie a Moldovei.

Dar nu suntem suparati, si stiti de ce? Pentru ca nu aveam si nu am avut asteptari de la domnia voastra. Cum poti sa te superi pe un repetent la istorie ca ia note mici?

Dar bunul simt, traditional, al tuturor romanilor, oare unde este? Cum credeti ca va privesc romanii din Basarabia, cand ati jignit pe cei care au venit sa-i ajute?

Tot ce a facut si va mai face Romania pentru cetatenii Basarabiei este pentru ca aceasta natiune este calcata in picioare de proprii ei conducatori, este umilita si saracita, vanduta la straini si, mai nou, jignita. Ati jignit Romania, romanii, limba romana, istoria noastra comuna, mosii si stramosii nostri, pe propria dumneavoastra mama si pe copiii care-i aveti. Ati vorbit urat in limba romana despre tara care, cu acelasi grai, a intins o mana de ajutor. Si nu suntem o tara bogata, dar din putinul nostru am daruit celor care au acelasi sange ca noi.

Ati jignit milioane de basarabeni care au si cetatenie romana, au copii aici la scoala, au afaceri prospere la noi si se uita cu mandrie la istoria noastra comuna.

Nu ne-am suparat, caci nu merita atentia ceea ce ati spus despre noi toti, dar imaginati-va cum ar fi fost daca germanii din estul zidului Berlinului ii apostrofau pe germanii din vest? Oare ce intelegeti de aici? Se pare ca mai nimic.

Nu suntem suparati, domnule Chicu, chiar daca ne-am imbolnavit medicii, ingrijind pe ai nostri. Si stiti de ce? Pentru ca nu va dura foarte mult si dumneavoastra n-o sa mai fiti nimic, dar absolut nimic, ci doar o pata rosie pe o floare alba – Basarabia!

Inchei aici si va fac o marturisire: m-ati facut sa-i iubesc si mai mult pe fratii mei din Moldova."

Ieri, Ion Chicu s-a aratat deranjat de faptul ca eurodeputatul roman, Siegfried Muresan, a acuzat autoritatile de la Chisinau de gestionarea proasta a pandemiei de coronavirus.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de "adus mingi" buni...”

Mesajul postat de Siegfried Muresan:

Siegfried MURESAN, EURODEPUTAT ROMAN: “Guvernele Partidului Democrat si cel al Partidului Socialistilor au destabilizat situatia politica din Republica Moldova si au impovarat cetatenii. Din aceasta cauza, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregatita.”

Cateva ore mai tarziu, Ministerul roman de Externe a dat cea mai dura reactie din ultimul deceniu, numind declaratiile lui Chicu denigratoare si complet inacceptabile.

MINISTERUL ROMAN DE EXTERNE: "Declaratiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atat mai inadecvate cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate (…)”

Partidul Democrat, cel care a sprijinit cabinetul Chicu, a emis un comunicat prin care se disocieaza de discursul premierului si cere convocarea consiliului aliantei.

Socialistii, care sustin executivul Chicu, nu si-au format inca o opinie legata de cele intamplate.

Dupa discursul premierului de pe facebook, ministrul moldovean de Externe a avut o discutie telefonica cu omologul sau roman. Inca nu am obtinut o reactie de la oficial. In schimb, partidele din opozitie au avut replici taioase.

Maia Sandu a spus ca Guvernul inaintat de Igor Dodon a intrecut orice masura, iar Andrei Nastase l-a citat pe Nicolae Iorga, atunci cand s-a referit la Chicu.

Nu e prima oara cand Ion Chicu afiseaza mesaje ofensatoare. Ultima oara a numit postul de televiziune PRO TV ca fiind un canal de manele. Organizatiile de media i-au cerut acestuia sa isi ceara scuze, lucru care nu s-a mai intamplat.