Cativa socialisti s-au adunat astazi in fata guvernului, unde scandeaza impotriva fuzionarii Universitatii de Educatie Fizica si Sport cu Universitatea de Stat a Moldovei. In acelasi timp, la sedinta Guvernului a fost aprobata hotararea privind reorganizarea Universitatii de Stat din Moldova prin fuziunea Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport.

Publicat:27.12.2023, 11:13

Oamenii au iesit la protest cu placarde cu mesajele: „Perciun - ministrul degradarii”, „Autoritatile nu au nevoie de o generatie sanatoasa si educata”, „Mainile jos de pe educatie”.

Cabinetul de Ministri a aprobat in sedinta de astazi hotararea privind reorganizarea Universitatii de Stat din Moldova prin fuziunea Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport.

In cadrul sedintei, ministrul Educatiei, Dan Perciun a declara: „Reducerea constanta a numarului de studenti din cadrul univeristatii in ultimii trei ani, numarul total al studentilor s-a redus cu 15%. Numarul studentilor la licenta s-a redus cu 20% si a astins 1485 de studenti in 2023, iar admiterea la universitate in anul 1 este in constanta scadere. Anul asta a vut loc o admitere de doar 477 studenti. Asta a generat probleme financiare semnificative pentru univeristate. Anul acesta am fost in situatie sa acoperim cu 6 milioane de lei deficitul salarial, in conditiile in care bugetul in universitate a fost cel mai mare acordat vreoadata, atingand circa 33 de milioane. Cu toate acestea, oricum univeristatea a intampinat dificultati financiare. 

Beneficiile pe care noi le vedem de pe urma acestei consolidari: in primul rand, consolidarea financiara a situatiei din Univeristate. USM-ul este cea mai mare univeristate din Moldova cu un buget puternic, capabil sa asigure si necesitatile USEFS-ului. 

O sa creasca credibilitatea institutiei si va deschide, cu siguranta noi oportunitati pentru dezvolatrea cercetarii si formarii continue in domeniu si va asigura un management mai diligent si corespunzator. 

Odata cu absorbtia, va exista un nou suflu si o noua perspectiva de dezvoltare pentru domeniul sportului la care noi tinem foarte mult.”

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.