Deputatii PSRM au inregistrat in Parlament proiectul de hotarare cu privire la constituirea Comisiei de ancheta pentru elucidarea circumstantelor presupusei rapiri a ex-judecatorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

Publicat:08.04.2021, 14:27

Autorii initiativei, deputatii Corneliu Furculita, Vlad Batrincea, Bogdan Tirdea, Petru Burduja, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco si Adrian Lebedinschi, sustin ca necesitatea constituirii Comisiei de ancheta tine de monitorizarea actiunilor organelor competente de solutionarea cazului in scopul identificarii carentelor din legislatia nationala. Un alt obiectiv al comisiei de ancheta va fi colaborarea cu institutiile de stat ale caror competenta tine de solutionarea situatiilor de genul dat. De asemenea, comisia va inainta propuneri pentru solutionarea eficienta si rapida a cazului, in scopul neadmiterii incalcarii grave ale drepturilor omului, dar si a legislatiei din domeniul penal al Republica Moldova.

Comisia de ancheta va antrena in activitatea sa toate autoritatile responsabile ale statului, va audia partile si persoanele implicate si va prezenta, in 60 de zile, raportul in plenul Parlamentului.

Autorii propun ca in componenta comisiei sa intre noua deputati din toate fractiunile parlamentare. Anterior, deputatii din Platforma DA, de asemenea, s-au expus pentru crearea unei astfel de comisii in Parlament.

Ex-judecatorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost rapit din centrul Capitalei, in data de 3 aprilie. Presa de la Chisinau a scris ca Ceaus a fost transportat in Ucraina in portbagajul unui automobil, care apartine ambasadei Ucrainei in Republica Moldova. Ministrul in exercitiu al Internelor, Pavel Voicu, a declarat ca o persoana a fost retinuta in cazul rapirii judecatorului ucrainean. Potrivit lui Voicu, sunt suficiente probe, indicii, ca aceasta crima a fost comisa de catre cetateni straini, care au traversat frontiera in Ucraina.