Partidul Socialistilor il indeamna pe Ambasadorul UE la Chisinau, Peter Michalko, sa respecte suveranitate si independenta Republicii Moldova. Reactia socialistilor vine dupa unele declaratii facute de ambasador in cadrul unor interviuri.

Publicat:23.02.2021, 12:14

"Seful misiunii UE in Republica Moldova, Peter Michalko, intr-un interviu acordat portalului Media Azi, si-a permis sa faca comentarii dure cu privire la Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Moldova. Vina acestui organ, potrivit diplomatului european, consta in metode insuficiente de combatere a „dezinformarii si a stirilor false”, adica cu acele mass-media care exprima punctul de vedere „gresit”. In acelasi interviu, domnul Michalko solicita de fapt CCA sa introduca cenzura mijloacelor de informare inacceptabile Uniunii Europene.

Intr-un alt interviu acordat portalului Cotidianul, un oficial european a criticat legile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit acestuia, aceste legi „dubioase” „au aruncat tara inapoi”. As dori sa clarific cu domnul Michalko despre ce legi este vorba?", se arata intr-un comunicat de presa.

In acest context, PSRM a declara ca legile adoptate in Parlament in decembrie 2020 corespund nevoilor si aspiratiilor majoritatii populatiei, referindu-se mai ales la Legea privind functionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, Legea care prevede anularea cenzurii a stirilor rusesti si programelor informational-analitice, anularea Legi miliardului, Legea privind reducerea varstei de pensionare, Legile care consolideaza statutul autonomiei gagauze in Republica Moldova sau anularea vanzarii teritoriului Stadionului Republican catre Ambasada SUA.

Astfel, Partidul Socialistilor il indeamna pe seful misiunii UE in Republica Moldova, Peter Mihalko, precum si toti reprezentantii corpului diplomatic acreditat in tara noastra, sa respecte independenta si suveranitatea Republicii Moldova, sa respecte statutul unui diplomat si sa nu incalce eticheta diplomatica.

Recent, Ambasadorul UE la Chisinau a declarat intr-un interviu pentru Media Azi ca Republica Moldova ar trebui sa-si fortifice capacitatile de contracarare a dezinformarii si stirilor false, iar orice modificari legislative ar trebui facute prin consultari publice  si cu respectarea standardelor privind libertatea de exprimare. De asemenea, seful delegatiei UE a vorbit despre restantele din activitatea Consiliului Audiovizualului si angajamentele nerealizate de Guvernul Chicu privind evaluarea autoritatii.

Totodata, Ambasadorul a declarat pentru cotidianul.md ca este ingrijorator cand persoane care au facut parte la frauda bancara sunt implicate in negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului, referindu-se la ultimele evenimente de pe scena politica din Republica Moldova, in contextul in care, saptamana trecuta, majoritatea formalizata din care fac parte PSRM, Partidul "Sor" si mai multi deputati neafiliati au propus-o pe Mariana Durlesteanu pentru a fi desemnata in calitate de candidata la functia de prim-ministru.

Citeste si :  Seful Delegatiei UE la Chisinau: "Este ingrijorator cand persoane implicate in frauda bancara decid privind formarea Guvernului"
Citeste si :  Grigore Novac, despre afirmatiile lui Michalko precum ca persoane implicate in frauda bancara ar decide formarea Guvernului: "Dati toate numele, fara omisiuni ca in proverbul: e nemernic, dar e nemernicul nostru"