Purtatorul de cuvant al Guvernului, Daniel Voda, a veni cu o reactie, dupa ce un deputat rus ar fi interpretat grasit declaratiile lui Dorin Recean si a spus ca noul premier opteaza pentru demilitarizare.

Publicat:18.02.2023, 14:43

„Reiterez pentru oficialul rus, care nu a privit emisiunea in original, dar a decis sa interpreteze cuvintele unui demnitar moldovean ca, in declaratia sa, premierul a spus ferm, ca in procesul de reintegrare tara noastra trebuie sa efectueze un lucru fundamental: demilitarizarea in regiunea transnistreana. Vrem sa obtinem reintegrarea pasnica a tarii noastre prin dialog, prin negocieri si prin diplomatie, ca sa ne recapatam deplin suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova”, a declarat Voda. 

Astfel, acesta spune ca ceea ce a scapat partea rusa sa mentioneze este ca prim-ministrul a evidentiat importanta integrarii economice si sociale a cetatenilor nostri din regiunea transnistreana. 

„Iar prin demilitarizarea regiunii, se are in vedere evacuarea trupelor rusesti -  angajament care a fost asumat insusi de Federatia Rusa la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”, a mai adaugat purtatorul de cuvant al executivului. 

De asemenea, acesta a venit cu o reactie si la declaratiile Ministerului rus de Externe, referitoare la investirea noului Cabinet de ministri, condus de premierul Dorin Recean.

„Nu am vazut decat continuarea unei retorici bine cunoscute si false despre care am comunicat anterior. Reamintesc ca, Programul de activitate al Guvernului Recean are o denumire sugestiva: Moldova prospera, sigura si europeana. Iar in relatia moldo-rusa si participarea Republicii Moldova in cadrul platformelor regionale si multilaterale se va tine cont de evolutiile legate de razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, inclusiv repercusiunile negative ale acestuia asupra regiunii si a Republicii Moldova”, spune Voda.