Deputatii Platformei DA si cei din PAS au inaintat astazi o motiune simpla impotriva ministrului de Interne, Pavel Voicu. Ei au invocat cazurile in care patru barbati au fost rapiti de militia transnistreana si l-au acuzat pe Voicu de faptul ca nu poate asigura securitatea cetatenilor si a propriilor angajati. 

Publicat:19.11.2020, 14:58

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Deputatii Platformei DA si PAS inainteaza motiune simpla asupra activitatii Ministerului afacerilor interne a RM.”

Deputatii il acuza pe ministrul Pavel Voicu de faptul ca nu este pregatit pentru combaterea gruparilor criminale, a grupurilor paramilitare din regiunea transnistreana, dar si de asigurarea securitatii cetatenilor. Desi i-au fost oferite cinci minute pentru a prezenta motiunea, la mai putin de un minut, Presedintele Parlamentului l-a intrerupt pe Plangau, spunandu-i ca timpul a expirat. Ulterior deputatul si-a continuat prezentarea. 

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Cetatenii Republicii Moldova afla din presa despre mai multe cazuri de rapire de oameni de asa-numitele forte transnistrene. Cel mai recent caz, care a lasat un profund sentiment de insecuritate pentru intreaga populatie a Republicii Moldova, este cazul ofiterului de politie Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de politie Floresti, care a fost rapit in dimineata zilei de 7 octombrie de catre structurile criminale ale Tiraspolului.”

Acesta a mai prezentat si alte cazuri de rapire. Astfel cei din PAS si Platforma DA cer ministrului de interne sa prezinte un raport privind activitatea MAI, in special privind actiunile din zona de securitate.

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Elaborarea si prezentarea unei agende clare si coerente cu privire la instruirea angajatilor MAI si masurile de protejare a acestora in zonele de securitate.”

Deputatii i-au mai cerut lui Voicu sa prezinte explicatii cu privire la inregistrarile aparut recente in spatiul public, conform carora Voicu s-ar fi implicat in musamalizarea unui dosar al unui sofer care a urcat la volan in stare de ebrietate, fiind vorba, potrivit NordNews, de nepotul lui Corneliu Furculita. Astazi deputatul Corneliu Furculita a recunoscut ca si-a consultat nepotul, dar a negat ca ar fi apelat la Voicu dupa ajutor.

Corneliu FURCULITA, DEPUTAT PSRM: „Va aduc aminte ca asta a fost in perioada 2017, cine era atunci la guvernare si ce regim era noi tinem minte. Eram deputat si un baiat, o ruda de-a mea a fost retinuta, care eventual, a fost initial, tratata putin in afara legii, din dorinta de a-l proteja si de a vedea ca este totul... eu tanarului i-am oferit consultanta, pentru ca sa fiu sigur ca se desfasoara un proces corect conform legii, fiindca atunci era un an 2016-2017 cand am fost interceptat ilegal.”

Pavel Voicu nu nu ne-a raspuns la telefon pentru un comentariu. Motiunea urmeaza sa fie examinata de Comisia Juridica, iar mai apoi ar putea fi inclusa pe agenda uneia dintre urmatoarele sedinte ale Parlamentului.