Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reactie, dupa ce ieri seara Guvernul de la Bucuresti a anuntat despre incetarea valabilitatii Acordului privind programul de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro. Presedintele a mentionat ca Acordul a incetat din cauza ca Guvernul de la Chisinau a refuzat sa semneze cel de-al Saselea Protocol Aditional, necesar pentru extinderea Acordului.

Publicat:29.03.2021, 08:39

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Intr-o perioada de criza profunda, Republica Moldova rateaza un sprijin financiar important. Guvernul de la Bucuresti a anuntat in aceasta seara despre incetarea valabilitatii Acordului privind programul de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro, acordat de Romania Republicii Moldova in 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, ramase nevalorificate din cauza ca Guvernul de la Chisinau a refuzat sa semneze cel de-al Saselea Protocol Aditional, necesar pentru extinderea Acordului.

Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut imbunatati viata oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea si modernizarea a peste 1000 de gradinite si institutii scolare sau proiecte de infrastructura, cum este Gazoductul Iasi-Chisinau si interconectarea energetica.

Mai intai Guvernul Chicu a refuzat sa semneze Protocolul 6, propus de partea romana inca la inceputul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern in exercitiu nu a intreprins suficiente masuri pentru a pastra Acordul, invocand lipsa de sprijin in Parlament."

Presedintele mai spune ca se va opta pentru reluarea discutiilor cu partea romana pentru un nou program de asistenta in speranta ca in curand vom avea un Parlament care sa sustina acest program si altele destinate oamenilor.

Citeste si :  Republica Moldova pierde un sprijin financiar din partea Romaniei