Deputata Platformei Pentru Moldova Ruxanda Glavan a criticat dur conducerea tarii, in special actiunile Maiei Sandu, in legatura cu lupta impotriva virusului. Aceasta a declarat ca tara este pregatita pentru vaccinare, dar la moment nu este intreprinsa nicio actiune clara pentru procurarea vaccinurilor anti-covid. Iar conducerea tarii este axata mai mult pe politic, decat pe nevoile cetatenilor.

Publicat:06.01.2021, 11:03

Ruxanda GLAVAN, DEPUTAT PENTRU MOLDOVA: "Ne asteptam ca actuala conducere sa renunta la aruncatul pisicii moarte dintr-o curte in alta cautand vinovatii de esecurile produse. Trebuie sa constatam ca alegerile sau finisat acum doua luni, dar unii politici se considera in campania electorala. Ma refer la anumite declaratii facute de presedintele tarii, care in loc sa foloseasca parghiile de care dispune, alege sa dea vina pe altii si sa critice lucrurile din sistemul de sanatate, de parca ar fi in continuare un lider al opozitiei politice, ci nu un presedinte al tuturor.

Ma refer la declaratiile facute de doamna presedinte la un post de televiziune precum ca sistemul de sanatate nu este pregatit pentru incepe campania de vaccinare, ceea ce nu corespunde adevarului. In tara exista capacitati, resurse umane si logistica necesare pentru a initia campania de vaccinare.

In viitoare acuzatiilor reciproce intre conducerea actuala a tarii si dintre acei care nu demult au gestionat pandemia, ne este clar un singur lucru, este haos. Actualmente nu exista o claritate care vaccin anti-covid va ajunge in tara si cand.

Daca primul in tara va ajunge vaccinul din donatiile autoritatilor romane, acest vaccin are nevoie de conditii termice speciale. In acest caz, este nevoie de dotat de urgenta depozitul central cu congelatoare care sa asigure pastrarea vaccinului la temperaturi de peste -80 de grade. Pretul mediu al unui congelator este de 12 mii de euro. Pentru dozele primite de la autoritatile romane este nevoie de sapte congelatoare." 

Totodata deputata a declarat ca pentru a asigura toate cele necesare pentru ca vaccinele sa ajunga in Moldova este necesar de circa 6 milioane de lei, bani care sunt disponibili in bugetul de stat pentru anul 2021

Ruxanda GLAVAN, DEPUTAT PENTRU MOLDOVA: "Altfel spus, exista toate necesare pentru a incepe campania de vaccinare a populatiei. Daca este nevoie de de efectuat anumite schimbari la nivel legislativ pentru a grabi procurarea vaccinurilor, sunt sigur ca toti deputatii vor vota propunerile bine venite din partea presedintelui pentru a rezolva rapid situatia.

Actuala conducere este axata pe ce vreti numai nu pe vaccinarea populatieii. Ne aminteste cumva de luna februarie a anului trecut. Cand toate statele se pregateau de pandemie, iar conducere de atunci facea campanie electorala. Ma tem ca vom ajunge si acum in aceeasi situatia daca conducerea tarii nu-si va lau in serios responsabilitatile.

Platforma Pentru Moldova indeamna autoritatile sa nu repete aceleasi greseli. Oamenii vad cum alte tari incep vaccinare. Cetatenii nostri sunt revoltati ca politicienii fac calcule cand ar putea fi alegerile anticipate, dar nu fac calcule cand ar putea incepe campania de vaccinare anticovid.

La noi a ajuns o scrisoare deschisa semnata de peste 200 de medici din tara, adresata conducerii tarii, prin care medicii se arata revoltati ca vaccinarea nu a inceput si nu este nici o claritate cand va incepe. Noi nu vrem ca institutiile statului sa fie reprezentate de oleaca doctori, oleaca pacienti si oleaca de toate."