Tensiunea intre Chisinau si Bucuresti creste dupa declaratia ofensatoare a prim-ministrului Ion Chicu la adresa europarlamentarului roman Siegrfrid Muresan. Ministerul de Externe de la Bucuresti l-a chemat pe ambasadorul moldovean la discutii si a avut cea mai dura reactie din ultimul deceniu fata de Republica Moldova. Intre timp, Chicu afirma ca nu-si retrage mesajul, iar Igor Dodon ii ia apararea. 

Publicat:23.05.2020, 18:10

“Constat cu ingrijorare modul provocator in care este denigrata Republica Moldova si institutiile sale de catre unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degraba membri ai unor partide de opozitie din Republica Moldova si au o abordare partizana in ceea ce priveste interesul cetatenilor nostri.”...scrie seful statului pe internet, la o zi dupa mesajul fostului sau consilier, Ion Chicu, pe care tot el l-a inaintat la functia de premier.

Discursul presedintelui vine sa sustina declaratiile de ieri ale prim-ministrului, care au declansat un scandal diplomatic intre Chisinau si Bucuresti.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de "adus mingi" buni...”

Acesta e mesajul postat pe facebook ieri de Ion Chicu, care s-a aratat deranjat de faptul ca eurodeputatul roman, Siegfried Muresan, a acuzat autoritatile de la Chisinau de gestionarea proasta a pandemiei de coronavirus.

Siegfried MURESAN, EURODEPUTAT ROMAN: “Guvernele Partidului Democrat si cel al Partidului Socialistilor au destabilizat situatia politica din Republica Moldova si au impovarat cetatenii. Din aceasta cauza, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregatita.”

Cateva ore mai tarziu, Ministerul roman de Externe a dat cea mai dura reactie din ultimul deceniu, numind declaratiile lui Chicu denigratoare si complet inacceptabile.

MINISTERUL ROMAN DE EXTERNE: "Declaratiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atat mai inadecvate cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate (…)”

Dupa discursul premierului de pe facebook, ministrul moldovean de Externe a avut o discutie telefonica cu omologul sau roman. 

Oleg TULEA, MINISTRUL MOLDOVEAN DE EXTERNE: “Eu, la randul meu, am reiterat pozitia Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, privitor la importanta deosebita pe care noi o acordam relatiei RM-Romania, o relatie speciala, o relatie privelegiata.”

Textul publicat pe internet de premier a fost scris de el, ne-a spus consilierul sau pe comunicare.

Vitalie DRAGANCEA, CONSILIERUL PE COMUNICARE AL PREMIERULUI: “Ion Chicu nu e marioneta, el e om care gandeste, tot ce face, face el. Domnul Chicu nu are de gand sa isi retraga acest mesaj de pe facebook? - Ce incalca acel mesaj din perspectiva legala, cat si a adevarului?”

Astazi, Siegfried Muresan a postat un nou mesaj in care spune ca Romania va ajuta in continuare romanii din Republica Moldova si spera ca autoritatile de la Chisinau sa nu fie un obstacol. Asta in conditiile in care, tirurile cu ajutoare umanitare de peste Prut au fost intampinate de ai nostri sub podul de la Telecentru. 

Declaratia ofensatoare a prim-ministrului de la Chisinau a starnit un val de replici si printre oficialii romani. Alti eurodeputati au cerut chiar ca prim-ministrul moldovean sa fie lipsit de cetatenia romana.

Eugen TOMAC, EURODEPUTAT: “Orice politician, indiferent de numele lui, din Republica Moldova, care intra in logica electorala interna cu un discurs antiromanesc detinand cetatenia romana, trebuie sa stie ca poate ramane si fara ea.”

Iar raportorul Parlamentului European pentru Moldova, deputatul Dragos Tudorache considera ca atacul lui Ion Chicu ar fi o comanda politica venita de pe alte meleaguri. Primarul de Iasi, oras infratit cu Chisinau, a spus ca ii pare rau de aceasta situatie.

Mihai CHIRICA, PRIMAR DE IASI: "Nu suntem suparati, domnule Chicu, chiar daca ne-am imbolnavit medicii, ingrijind pe ai nostri. Si stiti de ce? Pentru ca nu va dura foarte mult si dumneavoastra n-o sa mai fiti nimic(…).”

Nu e prima oara cand Ion Chicu afiseaza mesaje ofensatoare. Ultima oara a numit postul de televiziune PRO TV ca fiind un canal de manele. Organizatiile de media i-au cerut acestuia sa isi ceara scuze, lucru care nu s-a mai intamplat.