Europarlamentarul Siegfried Muresan sustine ca in plentul Parlamentului European tocmai a fost votata o rezolutie, co-semnata de el insusi, in care se cere inceperea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana pana la finalul anului 2023, dupa indeplinirea celor noua recomandari enuntate de Comisia Europeana.

Publicat:19.04.2023, 14:36

Potrivit lui Muresan, rezolutia a fost adoptata cu larga majoritate, 555 de voturi pentru, 49 impotriva si 26 de abtineri, ceea ce arata ca integrarea europeana a Republicii Moldova se bucura de sprijinul europarlamentarilor din toate colturile Europei si din toate grupurile politice proeuropene.

„Aderarea la Uniunea Europeana este lucrul pe care si-l doresc cetatenii Republicii Moldova si este un lucru pentru care autoritatile de la Chisinau au muncit foarte mult in ultimul an, realizand progrese importante in directia reformelor necesare integrarii europene. Federatia Rusa doreste sa impiedice acest lucru si tocmai de aceea incearca prin toate mijloacele sa destabilizeze situatia din tara si sa franeze parcursul european al Republicii Moldova. Tocmai de aceea noi, Parlamentul European, in rezolutia adoptata, cerem ca institutiile europene sa creasca ajutorul financiar si tehnic acordat Republicii Moldova in urmatoarea perioada, atat pentru implementarea reformelor necesare integrarii europene si adoptarea de noi de masuri de sprijin pentru oameni, cat si pentru combaterea dezinformarii, manipularii si a celorlalte forme hibride de agresiune din partea Federatiei Ruse”, a mentionat Siegfried Muresan.

Astfel, Parlamentul European cere Comisiei Europene sa vireze Moldovei cat mai repede restul fondurilor din asistenta macrofinanciara de 150 de milioane de euro adoptata in 2022, precum si sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anuntat de Comisia Europeana in noiembrie 2022. 

„Pentru a creste sprijinul pentru Moldova, mai solicitam intarirea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin cresterea alocarilor financiare pentru acest hub, precum si crearea unui regim de sanctiuni impotriva oligarhilor care, alaturi de Federatia Rusa, vor sa destabilizeze Republica Moldova”, sustine Siegfried Muresan.

Nu in ultimul rand, europarlamentarul mentioneaza despre ajutorul pentru Moldova prin intensificarea relatiilor comerciale cu UE si deschiderea totala a pietei europene pentru produsele si serviciile moldovenesti. 

„De aceea, solicitam liberalizarea totala a comertului dintre Uniunea Europeana si Moldova si integrarea graduala a Republicii Moldova in Piata Unica a UE. Adoptand aceste masuri comerciale cat mai repede, ne asiguram ca cetatenii Republicii Moldova vor simti mai repede beneficiile integrarii europene, inainte de aderarea propriu-zisa la Uniunea Europeana”, a concluzionat europarlamentarul. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.