Partidul SOR a fost scos in afara legii. Curtea Constitutionala a pronuntata decizia acum cateva minute si a declarat partidul SOR neconstitutional. 

Ultimul update: 19.06.2023, 14:38 Publicat:19.06.2023, 14:38

Nicolae ROSCA, PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: „Curtea Constitutionala hotaraste:

  1. Se admite sesizarea Guvernului cu privire la verificarea constitutionalitatii partidului SOR.
  2. Se declara neconstitutional partidul SOR. De la data pronuntarii prezentei hotarari partidul SOR se considera dizolvat.
  3. Niciun act al organelor acestui partid adoptat dupa enuntarea acestei hotarari nu are valoare  juridica.
  4. Ministerul Justitiei va desemna deindata o comisie de lichidare a partidului SOR, care va intreprinde toate masurile necesare pentru lichidarea si radierea acestui partid din registrul de stat al persoanelor juridice.
  5. Reprezentantii si membrii partidului SOR care la durata pronuntarii acestei hotarari exercita mandate de deputat in Parlamentul Republicii Moldova vor continua sa isi exercite mandatele in calitate de deputati independenti, fara dreptul de a se afilia unei alte fractiuni parlamentare.
  6. Reprezentantii si membrii partidului SOR care la data pronuntarii acestei hotarari exercita mandate reprezentative in organele unitatilor administrativ teritoriale de toate nivelurile, inclusiv in organele UTA Gagauzia vor continua sa isi exercite mandatele ca reprezentanti independenti, fara dreptul de a se afilia la alte fractiuni.
  7. Listele candidatilor suplianti din partea partidului SOR in Parlament si in consiliile locale din unitatile administrativ teritoriale de toate nivelele validate anterior se declara nule de la data pronuntarii acestei hotarari.
  8. In cazul in care la data pronuntarii acestei hotarari un mandat de deputat in Parlament atribuit partidului SOR este sau devine vacant acesta ramane vacant pe intreaga durata a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constitutionala nu va valida in acest sens niciun mandat.
  9. Daca un mandat reprezentativi in organele unitatilor administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv in organele UTA Gagauzia din partea partidului SOR este sau devine vacant, nu va fi validat in acest sens niciun mandat.
  10. Prezenta hotarare este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial.”

In noiembrie anul trecut guvernul a depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la scoaterea partidului SOR in afara legii. S-a intamplat la cateva saptamani dupa ce Statele Unite au impus sanctiuni impotriva fugarului Sor si a formatiunii pe care o conduce, pentru ca ar apara interesele Moscovei, fiind finantata de apropiati ai Kremlinului. Partidul SOR a declarat ca sesizarea Guvernului este ilegala si a respins acuzatiile. In prezent Procuratura Anticoruptie are deschis un dosar penal pe faptul finantarii ilegale a formatiunii.

Anterior, Inalta Curte anunta ca astazi urma a fi ultima zi de examinare a demersului Executivului. Prima sedinta a avut loc pe 10 mai, dupa opt ore, timp in care au fost inaintate demersuri si recuzari, sedinta de la Curtea Constitutionala, la care s-a examinat sesizarea Guvernului privind scoaterea partidului SOR in afara legii, a fost amanata pentru ziua de 11 mai. Au urmat apoi, sedinte pe 11, 12, 15, dar si 16 mai. 

La sedinta de 17 mai, magistratii de la Curtea Constitutionala au anuntat ca sedinta este amanata pentru 12 iunie. Asta dupa ce, atat reprezentantii Guvernului, cat si cei ai partidului SOR, au anuntat ca nu mai au completari la materialele cauzei. In acest context, presedintele Curtii Constitutionale, Nicolae Rosca, a anuntat ca sedinta este intrerupta pana pe 12 iunie, timp in care partile isi vor pregati pledoriile care vor fi prezentate in fata Inaltei Curti. 

La finalul sedintei de ieri, 13 iunie, presedintele Curtii Constitutionale, Nicolae Rosca, a anuntat ca a fost finalizata examinarea materialelor cauzei si a dezbaterilor juridiciare si ca astazi vor fi ascultate pledoriile ambelor parti, urmatorul pas fiind pronuntarea deciziei magistratilor. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.