Un grup format din zece fosti judecatori au semnat o declaratie comuna prin care critica ultimele decizii ale CC. Acestia sustin ca prevederile sunt contrare Constitutiei RM, care este legea suprema.

Publicat:14.06.2019, 10:11

Potrivit declaratiei acestora, Curtea Constitutionala a gresit si a incalcat legea atunci cand a calculat tremenul de trei luni indicat in Constitutie, ca fiind 90 de zile.

„La data de 7 iunie 2019 Curtea Constitutionala a publicat Decizia de inadmisibilitate a sesizarii depuse de dl. Igor Dodon, Presedintele R. Moldova privind interpretarea prevederilor constitutionale cu privire la data de la care intervine inceputul curgerii termenului de trei luni de inactivitate a Parlamentului in calitatea sa de autoritate legislativa, la expirarea caruia dizolvarea Legislativului este admisa de Constitutie.

Esenta interpretarii mentionate se rezuma la interpretarea termenului calendaristic de 3 luni cu care se opereaza in textul Constitutiei, in frauda legii. Astfel, Curtea a indicat in paranteza interpretarea termenului de 3 luni ca fiind 90 de zile.

O astfel de interpretare reprezinta in esenta o modificare a normei constitutionale, intr-o procedura neadmisa de lege” se arata in declaratia fostilor magistrati.

Acestia considera ca vointa poporului a fost incalcata, intrucat „termenul de 3 luni la expirarea caruia Constitutia admite posibilitatea dizolvarii Parlamentului, nu poate fi restrans la 90 de zile, in frauda functionalitatii, organului suprem reprezentativ in stat - temelia democratiei intr-un stat de drept.”


Declaratia a fost semnata de 10 ex-judecatori, dar acestia sustin ca lista este deschisa, daca cineva ar vrea sa se mai alature la cele scrise acolo.