In cadrul emisiunii InPROfunzime, Renato Usatii a declarat ca rechemarea din functia de ambasador al Republicii Moldova in Federatia Rusa al lui Andrei Neguta a fost planuita cu cateva luni inainte de incidentul de la vama Palanca, unde a fost descoperit un microbuz cu numere dimplomatice, plin cu anabolizante.

Publicat:14.12.2020, 22:42

Renato USATII, LIDERUL PN:  "Este o mizerie ce face Dodon. Ce tine de domnul Neguta, in viata am vorbit doar de cateva ori cu dumnealui, dar din informatia pe care o detin, asa cum spune Dodon, merge vorba de fratele lui. Chestiile astea o sa fie facute publice.

Imi pare rau ca domnul Neguta este o persoana pe care o urmaresc de cand eram tanar, de cand era in Partidul Comunistilor, dar cu asa mizerie si cu asa inganfare cum o face Dodon o sa ne clarificam. Dodon voia sa elibereze locul la Moscova si posibil sa fi fost si o regizare.

Ca sa il scoata pe Neguta s-au pornit de vrio doua, trei luni in urma. Dodon minte ca acum s-a decis. Ei au dat actele lui Serghei Misin sa primeasca acordul din Federatia Rusa asa ca nu este o decizie de acum de a schimba ambasadorul."

Pe data de 5 decembrie, autoritatile au anuntat ca ofiterii Serviciului Vamal in comun cu angajatii SIS au depistat la postul vamal Palanca un microbuz, cu numere diplomatice, plin cu anabolizante. Ministerul de Externe a declarat ulterior ca vehiculul apartine ambasadei Moldovei in Rusia. La data de 10 decembrie, ambasadorul de la Moscova a fost rechemat, dar ministrul de externe nu a explicat cum anume este implicat Andrei Neguta in acest caz. 

Ulterior, la functia de ambasador a fost inaintata candidatura deputatului socialist Vladimir Golovatiuc, iar astazi Comisia politica externa si integrare europeana a avizat candidatura sa agreata in calitate de Ambasador al Republicii Moldova.