Vlad Filat nu are dreptul sa-si schimbe domiciliul fara acordul instantei. Prevederea se regaseste in incheierea Judecatoriei Chisinau, care a stat la baza eliberarii lui. Acelasi document spune ca el se poate intoarce dupa gratii in doua conditii: fie nu se prezinta la sedintele din cel de-al doilea dosar al sau, fie va incalca din nou legea.

Publicat:04.12.2019, 18:47

Calculele care au stat la baza eliberarii conditionate:

In total – 2 193 de zile 

Pedeapsa executata – 1484 de zile 

Zile compensatorii – 709 de zile 

Fostul premier a ispasit o parte din pedeapsa dupa gratii, adica 4 ani si 24 de zile, ceea ce inseamna, 1 484 de zile. Adaugand la acest termen cele 709 zile de care a fost scutit acesta pentru conditiile proaste din penitenciar, se obtine un total de 6 ani si doua zile.

Prin urmare, asta ar constitui doua treimi din termenul de pedeapsa stabilit initial, ceea ce a permis eliberarea conditionata. Acest lucru a fost posibil dupa ce in noiembrie anul trecut, legea a fost modificata, asta in timp ce la guvernare erau democratii.

Potrivit noilor prevederi, persoanele detinute in conditii inumane in penitenciarul numarul 13 pot cere despagubiri, sub forma de bani sau reducerea termenului de detentie.

Termenul de pedeapsa al fostului premier expira la data de 5 noiembrie 2022. Ieri, Vlad Filat a fost eliberat conditionat de magistratii judecatoriei Ciocana.

Fostul lider PLDM a fost retinut pe 15 octombrie 2015, fiind gasit vinovat de corupere pasiva si trafic de influenta. El a ajuns dupa gratii in urma unui autodenunt depus de Ilan Sor in care acesta spunea ca ex-prim-ministrul i-a dat mita de 250 de mii de dolari, o parte din bani fiind luati din Banca de Economii.

Pe numele lui Filat este deschis un nou dosar, in care este suspectat de spalare de bani in proportii deosebit de mari si risca pana la zece ani de puscarie. El pledeaza nevinovat.