Avocatii lui Vlad Filat spun ca in ultima perioada, in spatiul public, au aparut mai multe declaratii lansate de politicieni care vizeaza clientul lor. Aparatorii nu dau nume, dar spun ca aceste afirmatii sunt catalogate de Vlad Filat ca presiuni publice.

Publicat:20.12.2019, 14:44

"Fara a atenta la dreptul la libera exprimare, care apartine politicienilor in cauza, exista suficiente premise si motive de a cataloga aceste declaratii ca fiind acte evidente de presiune publica si de ingerinta in actul justitiei. Asemenea declaratii pot avea o influenta sesizabila in raport cu institutiile statului, abilitate cu drept de decizie. Acest ultim fapt nu este absolut normal intr-un stat care se pretinde a fi de drept.

Este regretabil faptul ca anumiti politicieni, care pledeaza pentru o justitie corecta si pentru respectarea drepturilor omului in Republica Moldova, nu inteleg ca, de fapt, prin prestatia lor publica, aduc atingere anume acestor valori.

Vlad Filat nu a cerut niciodata sustinerea vreunui politician sau a unui partid politic. Dansul a cerut dintotdeauna sa i se respecte dreptul la un proces echitabil, inclusiv dreptul la o justitie corecta.

In context, venim in mod repetat cu un apel catre politicieni, pentru ca acestia sa dea dovada de corectitudine, sa nu urmareasca obtinerea de capital politic pe seama domnului Vlad Filat, sa faca o distinctie clara intre dreptul la libera exprimare si incompatibilitatea acesteia cu prejudicierea intereselor legale ale persoanei, sa inceteze presiunile publice si incercarile de a influenta justitia.", se arata intr-un comunicat emis de echipa de avocati.