Vladimir Turcan a fost demis din functia de presedinte al Curtii Constitutionale din cauza discutiei telefonice cu fostul sau coleg din PSRM, presedintele Igor Dodon. Este explicatia Domnicai Manole care aseara i-a luat locul. Seful statului spune ca decizia ar demonstra ca institutia nu este influentata de guvernare, iar opozitia crede ca, in sfarsit, Curtea este libera.

Publicat:24.04.2020, 18:59

Domnica MANOLE, PRESEDINTA CURTII CONSTITUTIONALE: Discutia dintre cei doi demnitari de stat, care a pus la indoiala si a sensibilizat opinia publica nu a putut sa ramana fara reactii asa ca s-a decis sa se acorde vot de neincredere si a fost ales un nou presedinte.”

Dupa ce a fost aleasa aseara presedinte al Curtii Constitutionale, Domnica Manole, a anuntat astazi motivul demiterii lui Vladimir Turcanu. Manole a promis ca nu va tolera interventii politice in activitatea institutiei.

Domnica MANOLE, PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: Consideram ca acest gen de intrebari trebuie sa aiba loc in incinta CC si cu participarea tuturor. Orice discutie pe marginea dosarelor sunt categoric excluse.”

Domnica Manole are si ea un trecut politic. In 2019 a participat la parlamentare pe listele Platformei DA pe circumscriptia din Cimislia,, insa a pierdut in fata democratului Dumitru Diacov. Socialistii spun ca schimbarile de la Curte sunt o incercare de preluare a controlului acestei institutii de catre un grup infractional, parere sustinuta de seful statului. 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:Eu acum as vrea sa vad fata celor care spuneau ca Dodon a luat sub control Curtea Constitutionala.”

Manole a fost numita presedinte al Curtii Constitutionale pentru urmatorii trei ani. Plecarea lui Vladimir Turcan de la carma institutiei vine dupa ce insusi Igor Dodon a dezvaluit ca a purtat o discutie telefonica cu fostul lui coleg de partid, atunci cand se vorbea despre pachetul de masuri economice pe care cabinetul Chicu si l-a asumat in fata Parlamentului si care a fost contestat de opozitie la Curte.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “L-am sunat ieri pe domnul Turcanu. 4 membri au votat pentru suspendarea legii, Turcanu a votat impotriva.”

Andrian CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: “Era de asteptat atunci cand presedintele Dodon l-a pus, intr-un fel, intr-o situatie dificila pe presedintele CC spunand ca l-a sunat, s-au consultat, au discutat despre decizia CC, lucru care este ilegal.”

Opozitia saluta miscarea si vorbeste despre libertatea institutiei de drept.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: “Daca este o persoana caruia domnul Turcan trebuie sa ii spuna multumesc pentru aceasta umilire publica, asta este Igor Dodon, care a spus tampenii in direct.”

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: “El a divulgat secretul votului si din cate am inteles a facut si multe alte lucruri de partizanat politic.”

Intre timp, democratii, care voteaza impreuna cu socialistii toate proiectele in Parlament, califica discutia celor doi demnitari drept un incident.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PDM: Eu socot ca este un accident nefericit, care iata a adus la o schimbare la Curtea Constitutionala.”

Atunci, Vladimir Turcan si-a explicat gestul, pe care PD-ul il considera nevinovat.

Vladimir TURCAN, FOSTUL PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: “Eu am perceput acest telefonic ca pe o necesitate a sefului statului de a fi informat din prima sursa. “

Vladimir Turcan a ajuns presedinte al Curtii Constitutionale in august 2019, prin votul secret al colegilor lui magistrati de la Curte. Decizia de atunci a fost contestata de PAS si Platforma DA, ei considerand ca totul ar fi fost aranjat, lucru negat de fostul socialist.