Partidul Comunistilor nu are un candidat pentru Primaria municipiului Chisinau, dar a inaintat pretendenti pentru a ocupa functii de consilieri municipali. Lista a fost prezentata ieri la autoritatea electorala. Declaratia apartine presedintelui PCRM, Vladimir Voronin, si a fost facuta in cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

Publicat:13.09.2019, 09:32

Intrebat de ce PCRM nu are un candidat pentru functia de edil al capitalei, Vladimir Voronin spune ca partidului nu-i trebuie acest lucru. In opinia lui, oricine va fi ales primar n-o sa reuseasca sa obtina rezultate pentru ca, mai intai de toate, trebuie sa fie revazuta Legea privind statutul municipiul Chisinau.

„Aici sunt foarte multe gafe, foarte multe probleme. Trebuie de divizat in mod serios imputernicirile primarului si Consiliului Municipal Chisinau. Si trebuie de lamurit odata si odata cu acele localitati care intra in municipiul Chisinau”, a declarat politicianul.

Totodata, liderul PCRM spune ca din acest motiv, formatiunea a hotarat sa se axeze mai mult pe lista de candidati pentru functiile de consilieri municipali. Vladimir Voronin spune ca pe lista candidatii au fost pusi, initial, in ordine alfabetica, iar in timpul campaniei va fi stabilita o alta ordine, in functie de reusitele fiecaruia. „Oamenii acestia toti sunt membri de partid”, a specificat politicianul.

In opinia presedintelui PCRM, Consiliul Municipal Chisinau trebuie sa aiba autoritate asupra primarului, dar nu invers. Totodata, Vladimir Voronin spune ca municipiul Chisinau s-ar putea pomeni la un moment dat cu doi primari. Aceasta pentru ca la alegerile precedente liderul PPDA, Andrei Nastase, a fost ales primar cu majoritate de voturi. Si daca Curtea Europeana a Drepturilor Omului spune ca nu a fost corecta decizia instantei de a invalida mandatul lui, iar pe 20 octombrie este ales un alt om in fruntea Primariei capitalei, ne-am putea pomeni cu o situatie jenanta cu doi primari.

Totodata, pentru primariile si consiliile locale din tara inca nu s-a incheiat procesul de selectare a candidatilor din partea PCRM.