Partidul Comunistilor sare in apararea lui Ion Chicu in ceea ce priveste conflictul diplomatic intre Chisinau si autoritatile de la Bucuresti. PCRM sustine ca declaratiile premierului sunt lipsite de diplomatie, insa totusi corecte.

Publicat:24.05.2020, 09:39

PCRM a mentionat ca desi partidul are o multime de plangeri catre actuala guvernare, si de multe ori critica actiunile sale, acum se alatura actiunilor privind conflictul politic si isi exprima sprijinul fata de acestia.

Comunicatul emis de PCRM:

"Scandalul a crescut grav. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti a fost chemat la Ministerul de Externe al Romaniei. Maia Sandu s-a grabit sa-si ceara scuze pentru Romania. Plin de sange romanesc, Pavel Filip a cerut o strangere imediata a coalitiei de guvernare PSRM-PDM, in ciuda autoizolarii, la care parlamentul moldovean a mers intr-un mod atat de oportun. Partidele unioniste prostesti lupta in isterie si merg in convulsii psihopatice. In retelele de socializare, apocalipsa a inceput.

Pe de o parte, nimic special. Pe de alta parte, exista cu adevarat scandal.

Nimic special, intrucat unul dintre liderii statului moldovean a asediat pe incredibilul europarlamentar roman. Dar acesta este un eveniment extraordinar, asa cum s-a intamplat pentru prima data in zece ani.

Partidul comunistilor are multe plangeri impotriva actualului guvern si a sefului sau, Ion Chicu. De multe ori criticam in mod rezonabil actiunile sale. Insa acum nu ne vom alatura doar atacurilor complet insane, isterice, maturatoare si insulte asupra lui - dimpotriva, ne vom exprima sprijinul neechivoc si ferm.

Suntem complet solidari cu Ion Chicu in evaluarea sa asupra declaratiilor prezumtului membru al Parlamentului European din Romania Siegfried Muresan. Muresan a inceput dintr-o data sa critice nepoliticos si rusinos guvernul moldovean pentru ca nu ar fi indeplinit „temele” din Uniunea Europeana pentru a reforma institutiile statului si, prin urmare, nu a fost gata sa-i protejeze pe cetateni impotriva unei pandemii.

Primul ministru Ion Chicu a raspuns aspru, amintindu-i Muresanului ca Romania este cea mai corupta tara din UE si ca nu face fata mult mai bine coronavirusului decat Moldova. Seful guvernului a mai mentionat ca pentru el si pentru cabinetul pe care il conduce, conteaza doar opinia si critica cetatenilor Republicii Moldova.

Aceste cuvinte au provocat furie, desi in orice alta tara, clasa politica ar fi fost unita impotriva lovirii nepoliticoase din afara. Dar, din pacate, alegerea lor este sa fie slujitori romani, nu patrioti moldoveni.

Da, este posibil ca Ion Chicu sa nu fi ales cea mai diplomata forma in dialogul sau de corespondenta cu Siegfried Muresan. Dar ceea ce este salut, acesta este raspunsul.

In ultimii zece ani, emisarii bucuresteni s-au obisnuit atat de mult sa se uite in gurile lor la Chisinau, executand de buna voie comenzile „Da” si „Fas”, lingand tot ce se afla de sub spate pana la o stralucire a oglinzii, incat au uitat de mult timp sa vorbeasca cu „fratii basarabeni”, la fel de egali. . Doar prin buza, numai de sus, doar cu intonatie derogatorie sau comandanta. Ca si cum ar fi venit vremea sa descopar biciile care au mers pe spatele nefericitilor moldoveni din 1918 pana in 1940. Si ar trebui sa le multumim pentru acest lucru umilitor, incercand sa sarutam mana care s-a lipit strans de bici intr-o manusa alba necurata.

Ei bine, timp de zece ani, guvernele succesive ale Republicii Moldova i-au obisnuit pe romani sa fie din nou stapani in tara noastra. Reprezentantii acestor guverne s-au jenat de numele propriei tari, preferand sa o numeasca „Basarabia”. Fiecare interjectie din cauza Prut-ului a fost perceputa ca un ghid pentru actiune. Orice fisa de la Bucuresti a fost ridicata la statutul de mana din cer. Asa ca i-au invatat pe toti cei care nu au nimic, care nu au nimic pentru sufletele lor, cu exceptia accentului Dumbovitzky ingropator, ca pot condamna si porunca cu impunitate. Mai mult, fara sa acordam macar atentie faptului ca interfereaza in treburile unui stat suveran.

Ce anume a spus Chicu asta? Care este unul dintre cele mai inalte niveluri de coruptie din UE in Romania? Deci, pana la urma, acestea sunt datele oficiale, cu care romanii insisi sunt absolut de acord, care ies sa protesteze impotriva nivelului de coruptie din tara. Este cunoscut faptul ca Romania, care absoarbe bugete gigantice europene, trebuie sa faca scuze in continuu la Bruxelles pentru un alt esec al altei reforme. Este putin probabil ca cineva sa sustina ca Romania este, pentru a o spune cu usurinta, nu Germania, chiar daca se afla in aceeasi Uniune Europeana - nici in ceea ce priveste traiul, nici in dezvoltarea economica, nici in garantiile sociale. Ce Germania exista ?! Fata de Portugalia, Grecia si tarile baltice, este fara speranta in toate parametrii de dezvoltare.

O mare intrebare este daca saracul ar trebui sa-l invete pe cersetor cum sa devina sarac. O intrebare si mai mare este daca cineva ar trebui sa fie ghidat de astfel de exemple nedemne.

Despre ce a mai scris Ion Chicu? Faptul ca Romania in sine nu face fata bine pandemiei? Deci, pana la urma, acesta nu este un secret pentru nimeni. In Suceava, a fost introdusa o armata pentru a curata problema confruntarii cu coronavirus. Adica a fost declarata nu doar o stare de urgenta, ci si legea martiala! Acest lucru indica o mobilitate ridicata a institutiilor statului? In ceea ce priveste gradul de pregatire a datelor pentru a raspunde provocarii epidemiologice? Pune o intrebare astazi oricarui roman care locuieste in unii vasluieni, daca guvernul roman face fata bine pandemiei, el va raspunde exact."