Fostii presedinti ai tarii nu vor mai beneficia de masina, birou si asistent personal asa cum era pana acum. Decizia a fost votata astazi la sedinta guvernului. In prezent, doar Nicolae Timofti beneficia de aceste facilitati, astfel anual se cheltuia aproximativ jumatate de milion de lei din bugetul statului. Vladimir Voronin a spus ca saluta initiativa guvernului, doar ca este una intarziata.

Publicat:30.08.2019, 19:17

Andrei SPINU, SECRETAR GENERAL AL GUVERNULUI: “Noi credem ca asta nu este ok din perspectiva echitatii sociale, ori noi credem ca atunci cand fostii profesori, fostii medici vor avea pensii decente atunci si funtionarii de rang inalt isi vor putea permite anumite facilitati.” 

Fostul presedinte Vladimir Voronin ne-a spus ca decizia luata astazi de guvern este una tarzie si ca el nu a inteles niciodata de ce ar avea nevoie fostii presedinti de astfel de facilitati. 

Vladimir VORONIN, FOSTUL PRESEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA: “Eu n-am avut nimic, de la inceput erau acolo doi baieti din paza care nici nu-i prea vedeam si nici nu-mi trebuiau. Eu solicit ca aceste facilitati sa fie excluse pentru toti fostii prim-ministri, pentru toti presedintiii de parlament si chiar cei care sunt astazi in functii, sa plece asa cu ce au venit in parlament, dar nu cu facilitati.” 

L-am telefonat pentru o reactie si pe fostul presedinte Nicolae Timofti, care de fapt este unicul care a beneficiat de birou, asistent si masina. Acesta, insa, a refuzat sa vorbeasca cu noi. 

Nicolae TIMOFTI, FOSTUL PRESEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA: “Dl Timofti astazi la guvern s-a votat...Nu comentez deciziile actualei guvernari. Pai dl Timofti...La revedere.” 

Nu am reusit sa vorbim cu Petru Lucinschi si nici cu Mircea Snegur ca sa aflam care este pozitia lor vis-a-vis de aceasta decizie. Potrivit noului proiect de guvern, fostii presedinti vor beneficia acum doar de automobil la solicitare.

Astfel se vor economisi anual aproximativ jumtate de milion de lei in bugetul statului. Legea potrivit careia un fost presedinte poate beneficia de birou, asistent si masina pe o perioada de patru ani dupa expirarea mandatului a fost adoptata in anul 2016.