Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a declarat ca pentru Republica Moldova pericolul unei invazii din exterior este minim, destabilizarea insa poate fi generata de factorii interni. Kulminski mentioneaza ca in prezent se observa incercari de a crea un conflict practic pe loc gol, iar Guvernul ar trebui sa fie pregatit de orice secariu. Declaratiile oficialilor rusi din ultima perioada, insa pentru acesta pare a fi o lovitura de stat. Declaratiile au fost facute de fostul vicepremier pentru Reintegrare in cadrul emisiunii In PROfunzime cu Lorena Bogza de la PRO TV. 

Ultimul update: 09.09.2022, 09:20 Publicat:09.09.2022, 08:40

„Eu cred ca tabloul este mult mai larg si mult mai nuantat si mult mai complex. Eu sper ca in Federatia rusa sunt totusi rationali. Deoarece dupa ce auzim toate aceste declartii, pentru mine, seamana a lovitura de stat, daca doriti. Acum pentru Republica Moldova pericolul de invazie din exterior este practic minim, nu se va intampla acest lucru. Este absolut clar ca in interiorul tarii exista un potential de destabilizare care este cauzat de mai multi factori, inclusiv inflatia mare, inclusiv pretul la gaz, inclusiv incertitudinea si noi vedem ca sunt incercari de a crea un conflict practic pe loc gol. Deci, situatia este in genere propice pentru destabilizare interna. Asta ar insemna pentru schimbarea puterii. Eu cred ca un Guvern responsabil ar trebui sa fie pregatit pentru orice scenariu”, a spus Vladislav Kulminski. 

Totodata, fostul vicepremier pentru Reintegrare a mentionat ca cei din Federatia Rusa nu prea inteleg ce se intampla in Republica Moldova la nivelul societatii, care este mentalitatea oamenilor si aspiratiile lor. Kulminski spune ca in tara noastra exista mai multi oameni pro-europeni, care ar fi gata sa apere ceea ce avem acum.

„Rusia actioneaza de parca Republica Moldova ar fi fost provincie a sa, de asta tot ce planifica Rusia pentru Republica Moldova este absolut gresit. Daca cineva crede ca prin proteste, lovituri de stat, cladirea Guvernului va cadea si oamenii vor fi inlocuiti cu cei prietenosi Rusiei, este o greseala enorma. In Republica Moldova sunt multi oameni proeuropeni, care ar fi gata sa apere ceea ce avem acum”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare”, a adaugat Vladislav Kulminski. 

La inceputul saptamanii, deputatul rus Leonid Slutki, liderul partidului ultranationalist LDPR, a indemnat Moscova sa-si sporeasca sprijinul pentru Transnistria. Acesta a declarat ca regiunea transnistreana este teritoriul Federatiei Ruse. Declaratiile facute de Slutki au fost transmise marti de un canal de televiziune apartinand LDPR, formatiune despre care presa de opozitie din Rusia sustine ca este o ”creatie a FSB”, fostul KGB.

Reprezentantii Biroului politici de reintegrare spun ca declaratiile de agest gen sunt inacceptabile, inadmisibile si ridica semne de ingrijorare in contextul prevederilor Tratatului de prietenei si cooperare intre Republica Moldova si Federatia Rusa. Declaratiile au fost facute pentru PRO TV. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.