Haute cuisine, stele Michelin - cateva cuvinte care descriu cel mai bine Franta gastronomica. Aici se inventeaza trendurile, aici sunt cele mai bune scoli de gatit si tot aici se gasesc cele mai intense arome, in branzeturi, vinuri si mancaruri cu gust bogat. Iata care sunt chefii care au constribuit la consolidarea bucatariei franceze.
1. Paul Bocuse (foto main)
Originar din Lyon, Chef Paul este respectat pentru standardele sale incredibile si contributiile sale mari in ceea ce priveste bucataria franceza. Este unul dintre fondatorii curentului “Nouvelle cuisine”, care celebreaza folosirea ingredientelor cat mai fresh. El a fost si mentor pentru multi chefi care astazi sunt faimosi si a fondat competitia “Bocuse D’Or”, considerata drept una din cele mai respectabile si prestigioase competitii pentru bucatari.
2. Jean-Christophe Novelli
Vine din orasul istoric Arras din nordul Frantei si gateste de la varsta de 14 ani. Dupa ce a urmat o scoala de gatit, a devenit personal chef pentru Elie Robert de Rothschild, membru al celei mai renumite si mai complexe dinastii europene si unul din marii bancheri ai Frantei. In prezent, este un chef renumit in intreaga lume si si-a lansat Academia Novelli, o scoala de gatit care la 3 luni de la lansare a fost votata drept una din cele mai bune 25 scoli culinare din lume.
3. Raymond Blanc
Cand era tanar, a plecat in Anglia cu nimic mai mult decat un tricou pe el. Nascut in Besançon, in estul Frantei, Raymond este in prezent chef si proprietar la Le Manoir, un hotel si restaurant de doua stele Michelin din Oxdordshire, Marea Britanie. Stilul sau culinar este influentat de retetele pe care mama lui i le gatea in copilarie si pune mare pret pe fructe si legume de sezon cu care gateste cele mai proaspete retete.
4. Anne-Sophie Pic
Fiica lui chef Jacques Pic, Anne-Sophie a crescut intr-o familie in care gatitul insemna totul. Desi nu a avut nicio pregatire formala, gatitul a fost intotdeauna o parte constanta din viata ei, iar de la varsta de 23 de ani, a inceput sa gateasca alaturi de tatal sau, de la care a invatat arta culinara la cel mai inalt nivel. Intr-o lume a gastronomiei condusa de barbati, ea este cea de-a patra femeie care a castigat trei stele Michelin, iar in 2011 a primit titlul de “cea mai buna femeie-bucatari din lume”.
5. Hélène Darroze
Reprezinta a patra generatie a unei familii de chefi. A fost nascuta in Villeneuve-de-Marsan din regiunea Aquitania din sud-vestul Frantei si a renuntat la specializarea obtinuta la facultate (comert) ca sa-si urmeze visul de a fi chef. Primii pasi intr-o bucatarie profesionista i-a facut in prestigiosul restaurant Louis XV a lui Alain Ducasse din Monaco. Dupa 3 ani, celebrul chef a fost cel care a incurajat-o sa se dedice bucatariei. La 32 de ani, Helene si-a deschis primul restaurant in Paris, iar in anul 2008 a deschis un restaurant si in Londra. In prezent, ea se imparte intre aceste doua adrese si intre cele doua fiice si tocmai ce a fost numita cea mai buna femeie-bucatari din lume in 2015.
6. Pierre Hermé
Daca esti fan macarons, cu siguranta i-ai auzit numele. Considerat un “Picasso al patiseriei”, Pierre Herme face cele mai bune deserturi, pe care le reinventeaza si le cauta mereu alte arome. El a invatat sa le prepare de la 14 ani, cand a inceput sa se antreneze sub tutela unui alt pastry-chef celebru: Gaston Lenôtre. Daca ajungi in Paris, trebuie sa calci pragul patiseriei sale legendare, unde gasesti cele mai bune croissante si macarons din oras.
7. Rougui Dia
Este de origine senegaleza, dar a crescut in Franta. De mica, mama ei a invatat-o cum sa experimenteze si sa foloseasca diverse condimente specifice africane. Dupa ce si-a explorat talentul in patiserie si gatit, Rougui Dia a devenit head chef la restaurantul Petrossian din Paris, specializat pe caviar.
8. Guy Savoy
Proprietar al restaurantelor care-i poarta numele, unul localizat in Paris si unul in Las Vegas, Guy Savoy este cunoscut pentru munca sa depusa in sustinerea curentului “Nouvelle Cuisine”. Restaurantul lui din Paris a primit multe premii de-a lungul timpului, inclusiv 3 stele Michelin si a fost de mai multe ori in topul celor mai bune restaurante din lume.
9. Michel Guérard
A lucrat in mai multe restaurante din Paris pana sa-si deschida propriul restaurant, Le Pot-au-Feu, unde a si obtinut prima sa stea Michelin, in anul 1967. El a inventat stilul de gatit “Cuisine Minceur”, care este considerat o versiune si mai sanatoasa decat cea promovata de “Nouvelle Cuisine”.
10. Alain Passard
Cu un mare respect pentru natura si produsele naturale, Alain passard este un chef renumit pentru mancarurile sale facute din ingrediente de sezon, organice, crescute in propriile sale gradini. El isi pune in practica ambitiile la restaurantul sau din Paris, L’Arpege.