Ratatouille este o reteta traditional frantuzeasca ce face furori in intreaga lume. Preparatul pe baza de legume este ideal in zilele de post dar si pentru persoanele care sunt la dieta.
Ingredinte pentru Ratatouille
Pentru legume:
- 2 vinete
- 2 dovlecei
- 3-4 rosii
- 2-3 catei de usturoi, tocati marunt
- 2 linguri de cimbru
- 2 linguri de busuioc (de preferat proaspat)
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de patrunjel tocat
- sare
- piper
Pentru sos:
- ½ ardei rosu
- ½ ardei galben
- ½ ardei verde
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 2-3 catei de usturoi pisati marunt
- 1 ceapa mare taiata marunt
- 2-3 rosii de marime medie decojite si taiate in cubulete foarte mici
- 1 lingurita cimbru (tocat marunt daca este proaspat)
- 1 lingurita patrunjel tocat marunt
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper
Pentru otetul aromat:
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
- 1 lingura otet balsamic
- 1 lingura ierburi aromate asortate (cimbru, oregano, busuioc)
- sare
- piper
Cum se prepara Ratatouille
Taie legumele rondele de dimensiuni egale (cel mult 1 cm grosime). Asezoneaza-le cu sare si lasa-le intr-un castron incapator pentru a-si lasa apa. Este indicat sa faci acest lucru cu doua ore inainte de a le gati, in caz contrar preparatul va iesi foarte zemos. Rosiile se vor taia in momentul in care le asezi in tava.
Intre timp prepara sosul. Intr-o tigaie incapatoare adauga uleiul de masline si pune-l la incins. Adauga apoi ceapa tocata marunt si usuturoiul pisat. Caleste-le impreuna pana cand capata o culoare usor galbuie, apoi adauga rosiile, cimbrul, patrunjelul si foaia de dafin. Adu totul la punctul de fierbere, apoi da focul la minim si lasa sosul sa fiarba timp de 3-4 minute si adauga ardeii grasi, tocati la robotul de bucatarie, foarte marunt. Mai lasa totul sa fiarba timp de 5 minute. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si stinge focul.
Intr-un bol incapator prepara otetul aromat. Adauga toate ingredientele si amesteca bine, apoi asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
Preincalzeste cuptorul la 180oC.
Intr-o tava unsa cu ulei de masline asaza legumele, una langa alta, alternandu-le. Presara peste acestea patrunjelul si usturoiul tocat marunt. Acopera tava cu folie de aluminiu si coace legumele timp de 45 de minute. Indeparteaza apoi folia si continua sa le coci pana cand sunt bine patrunse si incep sa prinda o culoare maronie la suprafata.
Adauga apoi sosul de rosii si mai lasa totul la cuptor timp de 5 minute.
Cum se serveste Ratatouille
Serveste Ratatouille alaturi de putin otet aromat, alaturi. Poate fi servit ca fel principal sau ca garnitura alaturi de alte preparate.