A inceput sa infloreasca ambrozia, iar asta inseamna probleme pentru alergici. Planta, care creste pe terenurile neingrijite, dar care a invadat si capitala, este periculoasa si poate provoca astm bronsic sau iritatii ale cailor respiratorii, avertizeaza medicii. Responsabilii de la Spatii Verzi spun ca incearca sa opreasca raspandirea ambroziei, dar nu reusesc sa intervina peste tot.

Publicat:27.07.2019, 19:00

Daca stranutati, aveti ochii iritati sau mincarimi – sa stiti ca acestea pot fi primele simptompe ale unei alergii. 

Tatiana GORELCO, MEDIC ALERGOLOG: In primul rand alergia la polenul de ambrozie se manifesta prin diferite manifestari ale tractului respirator. Pacientii fac renita, fac prurit nazal, deseori se afecteaza conjunctiva ochilor.”

Ambrozia a inceput abia sa infloreasca, dar pentru multi prezinta deja o problema. 

Pe Miroslava am gasit-o impreuna cu copilul ei la spital. Femeia spune ca de trei ani, aceasta perioada a anului devine insuportabila din cauza plantei.

Miroslava DANILOVA: „Ochii lacrimeaza, avem mancarimi, nasul infundat. Noi incepem tratamentul inainte ca planta sa infloreasca.”

DAN, FIUL: „Pe mine nasul incepe sa ma manance foarte tare si tusesc.”

Ambrozia creste in paduri, in parcuri, pe marginea drumurilor, dar si pe terenurile neingrijite.

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV: „Curtea acestui loc este imoanzita de ambrozie. Localnicii spun ca au taiat-o de mai multe ori, insa planta creste din nou, asa ca persoanele alergice fac fata cu greu situatiei. Polenul provoaca iritatia ochilor, nas infundat si mancarimi.”

„Sunt foarte alergic. Inainte nu stiam de la ce incep asa sa stranut, acum am observat ca de la dansa. In curtea au fost, dar le-au scos. Vecii s-au mobilizat si au taiat-o.”

Unii, insa, habar nu au cum arata ambrozia.

„- Aceasta este o planta? - Nu am idee. Ea nu actioneaza asupra mea.”

Daca sunteti alergic, medicii recomanda sa evitati plimbarile in aer liber sau sa purtati o masca atunci cand iesiti din casa.

Tatiana GORELCO, MEDIC ALERGOLOG: „Se agraveaza starile cand iesiti afara in incaperile cu aer cinditionatm ne simtimt mai bine. Concentratia maxima de polen este dimineata.”

Responsabilii de la Spatii Verzi spun ca inca din luna mai au stropit cu erbicide, insa nu au reusit sa intervina peste tot. Acum, periodic cosesc planta, care insa creste din nou.