Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Este regula de care tin cont moldovenii cand vine vorba despre consumul de sare. Depasim norma admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii de cel putin 2 ori. Problema e ca sarea este ascunsa in produsele alimentare, astfel incat cu greu reusim sa intelegem ce cantitati de sodiu inghitim. Ministerul Sanatatii isi propune sa ii oblige pe producatori sa micsoreze cantitatea de sare. Cand si cum se va intampla, deocamdata nu este clar.
Bucatele nu sunt gustoase, daca nu au sare, crede Iulia, care recunoaste ca deseori exagereaza cand prepara mancare. Mai mult, nici la munca nu se poate desparti de ... borcanul cu sare.
Cu totii stim ca sarea e un pericol pentru sanatate, dar se pare ca asta nu este suficient pentru a renunta la ea. In medie, moldovenii consuma de doua ori mai multa sare decat este recomandat de medici.
Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: „O mare parte din cantitatea de sare pe care o consumam zilnic nici macar nu o vedem. Si asta pentru ca este ascunsa in produsele alimentare. O paine, de exemplu, contine si pana la 10 grame de sare, dublu fata de norma admisa pentru o zi.”
Viorica CRETU, DIRECTOR ADJUNCT LA AGENTIA ELVETIANA PENTRU DEZVOLTARE IN MOLDOVA: „- Moldovenii pun sare si in bucatele sarate.”
5 grame de sare pe zi. Atat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Depasim norma, insa, inca la micul dejun.
CANTITATEA DE SARE
1,88 gr
1,85 gr
1,88 gr
1 gr
Daca punem in farfurie o suta de grame de branza, crenvursti ori salam, un pahar cu lapte si paine, inghitim in jur de 6 grame de sodiu doar la o masa. Cei care consuma fast-food depasesc norma de 3 sau chiar de 4 ori.
„– Consum in jur de 10 grame pe zi.
- Calculez cat este in paine, in salata.
25 la suta din sodiul consumat zilnic vin din produsele naturale. Astfel, nu ar mai trebui sa adaugam sare deloc in mancare, de vreme ce ouale, carnea ori laptele ajung pe masa noastra deja sarate natural. Doar ca putini tin cont de acest lucru. Pentru a ameliora situatia, Ministerul Sanatatii a lansat campania “Redu sarea din bucate” si propune ca, prin lege, producatorii de produse alimentare sa fie obligati sa micsoreze cantitatile de sare.
Cand se va intampla asta si cum, deocamdata nu este clar. Nici pana acum, autoritatile din sanatate nu au intreprins masuri clare in acest sens. Romania, de exemplu, inca acum 7 ani a impus restrictii pentru producatori. Consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune arteriala, dar si boli cardiovasculare si accidente cerebrale.