Au fost adunate de prin satele Moldovei, au fost curatate si reparate, iar acum valoreaza cat o avere. Este vorba despre cele aproape 400 de radiouri si televizoare vechi de aproape un secol, din colectia lui Petru Costin. Pentru ca acasa nu are spatiu unde sa tina aceste aparate, colectionarul le-a depozitat - o parte la muzeul Serviciului Vamal, iar alta "“ intr-o casuta din lemn dintr-o padure.

Publicat:31.03.2013, 08:41


Si daca acum radioul nu mai este ceva neobisnuit, atunci pe timpuri acesta era considerat un obiect de lux, pe care si-l permiteau doar bogatii si inaltii demnitari. 


Astazi radioul incape intr-un buzunar, iar in urma cu zeci de ani acesta era cat un dulap. La muzeul Serviciului Vamal am gasit peste o suta de radiouri, toate diferite ca forma si modalitate de utilizare.


De exemplu, acest aparat de radio are aproape sase decenii si cantareste cam 50 de kilograme. Este singurul din muzeu cu telecomanda.


In colectia lui Petru Costin sunt peste 400 de aparate de radio si televizoare. Toate au fost adunate din tara. Din colectie nu lipsesc nici pick-upurile cu discuri de vinil. 


Utilizarea lor insa e o adevarata teorie, care nu e la indemana oricui.


La muzeu mai vedem cum aratau primele televizoare. Daca astazi acestea se conecteaza la Internet si au comanda vocala, atunci cu 60-70 de ani in urma ele nu aveau nici telecomanda, doar un ecran de cativa centimetri. 


Pentru ca muzeul este neincapator, Petru Costin pastreaza o parte din colectie intr-o casuta de lemn improvizata, intr-o padure. Insa multe dintre aceste piese de muzeu isi asteapta randul sa fie reparate.