Desi capsunile de import au invadat deja pietele, producatorii autohtoni vin tare din urma si pun pe tarabe nu neaparat productia cea mai ieftina, dar cea mai gustoasa. Minunatele fructe sunt deja coapte, asa ca pe campuri au aparut culegatorii, iar in piete - capsuni moldovenesti.

Oleg Zaharia detine o plantatie de capsuni de patru hectare, in preajma satului Seliste, Orhei. Acesta se lauda cu productie suta la suta ecologica.


Oleg ZAHARIA, FERMIER: "Eu nu stiu cum sunt crescute cele de import, dar acestea sunt ecologice, le putem manca direct din camp fara a le trece pe la robinet. La sigur ca sunt curate."

Fermierul spune ca este o afacere prospera. Acest soi de capsuni, adus din Italia, da roade din primul an, incepand cu luna mai si pana la mijlocul verii.

Oleg ZAHARIA, FERMIER: "Poate sunt un pic mai scumpe decat cele de import, dar sunt mai bune. Daca apar ale noastre, acestea de import dispar."

Lilia CARAUS, REPORTER PRO TV: "Drumul capsunii incepe de aici de unde acestea sunt culese, iar mai apoi vandute en gros la un pret de 60 de lei kilogramul. S-ar putea ca la piata sa le gasiti ceva mai scump, la un pret de 80 de lei, asta in functie de soi, dimensiune sau culoare."

Zilierele angajate la culesul de capsuni sustin ca aceasta este una dintre cele mai placute munci.

Vanzatorii spun ca in mare parte, capsunile sunt aduse din sere, asa ca cele stranse de pe camp sunt mai apreciate.

Desi destul de dulci, din cauza pretului, primele capsuni sunt pentru multi... acre.

Potrivit specialistilor, capsunile au numeroase beneficii. Acestea sunt bogate in antioxidanti, vitamina C, dar si minerale.