De la constructii, la proprietar de reastaurant. Un moldovean a realizat in Franta ceea ce parea imposibil acasa, in Moldova. Cum i-a reusit acest lucru, aflati din reportaj.
Numeni nu-i profet in tara lui. Sergiu Boiesu a avut cateva incercari de afaceri in Moldova, dar n-a reusit sa faca mare lucru. Asa ca a plecat in cautarea unui trai mai bun.
Sergiu BOIESU, PROPRIETAR RESTAURANT: "Eu eram patriot nu voiam sa lepad tara, sa vin in alta tara. Credeam ca o sa ma angajez, o sa-mi fac un viitor acolo... cand am vazut ca totul sta pe loc, m-am gandit ca Franta o sa-mi dea posibilitatea sa fac o schimbare in viata mea, asa a si fost. Am venit, am inceput de la zero, am lucrat in constructii."
Dar gandul ca vrea sa-si fie propriul sef nu-l lasa pe Sergiu. Asa ca dupa 6 ani de zile, muncind in constructii, cu banii adunati, tanarul de 32 de ani si-a deschis propriul restaurant cu specific moldovenesc.
Sergiu BOIESU, PROPRIETAR: "A fost un vis de al meu pe care l-am realizat numai in Franta. In Moldova am incercat dar nu a fost posibil."
Si pentru ca sa se simta chiar ca acasa si sa se inteleaga din prima, Sergiu si-a angajat doar moldoveni. Putini, dar priceputi, spune tanarul inca burlac si fara copii.
Sergiu BOIESU, PROPRIETAR RESTAURANT: "Sigur ca numai moldoveni. Francezii nu pot sa faca aceleasi sarmale."
In restaurantul moldoveanului te simti ca acasa, imediat ce-i calci pragul. Si asta datorita decorului, dar si bucatelor. Din meniu nu lipsesc sarmalutele, placintele, mamaliga cu branza de oi si, desigur vinul moldovenesc.
Restaurantul lui Sergiu este cunoscut de aproape toti moldovenii si romanii stabiliti sau care au venit la munca in oraselul Valenton, situat la 12 km de Paris. Mai putin de francezi. Platind doar o taxa fixa, clientii se auto-deservesc, alegandu-si bucatele, care le fac din ochi.
Tatiana MIHAILOV, CONTABILA: "avem unde veni, unde ne distra, a facut ceva ft minunat."
Doina ISAICO, STUDENTA: "e minunat pt ca ne face sa ne simtim mai aproape de Moldova."
Stela BOGUS, SORA LUI SERGIU BOIESU: "a fost un vis de-al lui de multi ani, e fparte greu. Ramanem straini. Nu suntem nici acasa... sunt multe sanse."
Oricat de mare ar fi dorul pentru casa, Sergiu nu s-ar intoarce in Moldova.
Sergiu BOIESU, PROPRIETAR RESTAURANT: "sa ma intorc ca sa raman definitiv acolo, cred ca nu. De ce? Nu vad un viitor acolo, nimic stabil. Aici chiar daca e greu e stabil, se vede un viitor."