Au incercat sa se inregistreze prealabil pentru alegerile prezidentiale, dar sistemul i-a informat ca ei deja sunt inregistrati in Federatia Rusa. Despre asta ni s-au plans doi moldoveni aflati in tari diferite - unul in Belgia si altul in Germania. Mai multi experti si politicieni au inceput sa bata alarma, spunand ca prin falsificarea inregistrarilor  se incearca fraudarea alegerilor.

Publicat:15.09.2020, 18:10

Vasile Fordea spune ca e plecat deja de jumatate de an in Belgia, iar duminica a decis sa se inregistreze prealabil.  

Vasile FORDEA, MOLDOVEAN STABILIT IN BELGIA: „Am introdus toate datele si imediat mi-au aparut ca deja sunt inregistrat pe data de 10.09 in orasul Cehov, Rusia.”

Barbatul sustine ca nu intelege cum e posibil asa ceva, intrucat nu a fost niciodata in Rusia, dar are suspiciuni cine l-ar fi putut inregistra.  

Vasile FORDEA, MOLDOVEAN STABILIT IN BELGIA: „In 2016 am fost inregistrat ca consilier din partea PSRM la legerile locale, cand s-au ales primarii. Am fost inregistrat in lista de consilieri in satul meu de bastina de la Hancesti, satul Voinescu. Colegii, comisia cineva din raionul Hancesti. Asa imi inchipui eu ca ei au colectat toate datele.”

Barbatul sustine ca va incerca sa ia legatura cu responsabilii de la CEC, ca sa clarifice situatia, dar oricum si-a planificat deja sa vina acasa la alegeri ca sa se asigure ca va putea vota. Cu aceeasi problema s-a ciocnit si Ghenadie Cerbu, care de doi ani deja se afla in Germania.  

Ghenadie CERBU, MOLDOVEAN STABILIT IN GERMANIA: „Duminica am incercat, m-a sunat fratele din Irlanda si mi-a spus ca este o aplicatie care poti sa te inregistrezi online ca sa vina buletinul de vot la tine, in orasul in care locuiesti.”

Astfel, barbatul spune s-a apucat sa se inregistreze, iar cand a introdus datele, surpriza!

Ghenadie CERBU, MOLDOVEAN STABILIT IN GERMANIA: „Mi-a aparut ca eu am fost inregistrat pe data de trei septembrie, in Rusia, orasul Odintovo.”  

Nedumerit, Ghenadie a scris imediat un mesaj catre CEC.

Ghenadie CERBU, MOLDOVEAN STABILIT IN GERMANIA: „Cum este posibil asa ceva, eu am doi ani si ceva in Germania, cum pot sa fiu eu in Rusia?”

Nu intelege cine l-ar fi putut inregistra de acolo, pentru ca nu are pe nimeni care s-ar afla acum in Rusia, iar el a fost acolo cu multi ani in urma.

Ghenadie CERBU, MOLDOVEAN STABILIT IN GERMANIA: „Am fost la votare, si poate de atunci s-au pastrat datele, dar nu am rude acolo in oras.”

Expertii comunitatii Watchdog sustin ca prin aceste inregistrari ar putea fi fraudate alegerile. Acestia au atras atentia ca numarul inregistrarilor din Federatia Rusa a crescut considerabil in acest an fata de ceilalti ani cand aveau loc alegeri.

Valeriu PASA, EXPERT IN POLITICI AL COMUNITATII WATCHDOG: „Pentru alegerile din 2016, 2019, in total din Federatia Rusa online s-au inscris vreo 575 de oameni. Pe cand, de cand a inceput inregistrarea prealabila pentru alegerile curente de la inceputul lunii august si pana acum s-au mai inscris vreo doua mii de oameni, dintre care peste 200 s-au inscris numai vinerea trecuta.”

De altfel, potrivit CEC, din numarul total de inregistrari in Rusia, aproape jumatate sunt cereri scrise, iar expertii sustin ca aceste cereri sunt falsificate.

Valeriu PASA, EXPERT IN POLITICI AL COMUNITATII WATCHDOG: „Ce se intampla cu aceste cereri scrise: ele sunt colectate prin diferite sate, in special prin nord - Drochia, Ocnita, unde consilierii, primarii, activistii locali de la PSRM pun diferita lume, in special oameni din serviciul public sa semneze pe aceste cereri, ca si cum ar fi stranse in Federatia Rusa, iar apoi le trimit CEC. In felul acesta, de fapt, se trucheaza procedura aceasta de inregistrare prealabila.”

Saptamana trecuta si deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat niste liste cu semnaturi care ar fi fost colectate de o persoana care nu a iesit anul acesta din tara, desi s-a semnat ca se afla in Federatia Rusa. Deputatul a depus o sesizare la Procuratura, dar, sustine ca, deocamdata nu a primit niciun raspuns. Am incercat sa obtinem o reactie de la Procuratura, dar nu ni s-a raspuns inca la telefon.