Cladirea Circului din Chisinau are un model 3D, care va asigura conservarea cladirii. Copia digitala a fost realizata cu ajutorul unui aparat laser, de mare precizie, si va fi folosita in cadrul proiectului de renovare, sustinut de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

Publicat:14.12.2019, 16:25

Echipamentul a masurat distantele dintre diferite elemente ale edificiului, cu exactitate de milimetri. Imaginea creata de computer in baza acestor date reproduce fidel constructia care poate fi analizat spatial.

De asemenea, modelul ar putea fi folosit, de exemplu, pentru crearea unui muzeu virtual al Circului.

Lucrarile de la Circ au fost efectuate in cadrul expertizei tehnice realizate la comanda Programului UE „Masuri de Promovare a Increderii”, implementat de PNUD. Expertiza a aratat, de asemenea, ca blocul A al Circului, unde este situata arena mare, poate fi reparat.

Studii preliminare au fost efectuate de administratia institutiei in anii 2018 si 2019. Acum urmeaza etapa de proiectare. Pe parcursul acestei faze expertii vor indica exact ce lucrari vor trebui efectuate. Uniunea Europeana a alocat pentru tot proiectul circa 2 milioane de euro, dintre care peste 1,5 milioane de euro pentru lucrari care ar urma sa inceapa in iunie 2020.

Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii si-a exprimat intentia de a coopera la reconstructia Circului.

Circul din Chisinau ar putea fi redeschis pentru public catre sfarsitul lui 2021.

Sursa: