La Tiraspol, un om de afaceri a creat o adevarata comoara - una dintre cele mai mari crescatorii de sturioni din Europa. Caviarul obtinut se vinde cu o mie de dolari kilogramul si ajunge pe piete aflate la zeci de mii de kilometri distanta de Republica Moldova. Pestii sunt crescuti la o ferma dotata cu cele mai noi tehnologii si ating marimea unui om, asa ca nu doar cumparatorii, ci si turistii se imbulzesc cu gura cascata la crescatorie. Mai ales ca aici ei pot vedea si cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe delicii culinare - icrele negre.


Afacere de lux „made in Moldova”


Totul a inceput acum opt ani, cand a fost construita prima hala pentru cresterea sturionilor. Astazi complexul arata mai mult a uzina, decat a crescatorie depesti - este „o adevarata fabrica de facut bani”, spunspecialistii in domeniu. Afacerea se intinde pe sapte hectare de teren, are sapte hale pentru recircularea apei, cresterea si reproducerea pestelui, bazine cu o capacitatede 30-100 tone de peste si laboratoare dotate cu tehnologii de ultima generatie. In fiecare an, aici pot fi produse cate cinci tone de caviar si 50 de tone de peste. Cel putin, asta se prevede pana in 2019, iar in prezent, anual, se obtine o tona de icre negre. Potrivit specialistilor, in categoria sturionilor se inscriu mai multe specii: morun,cega, nisetru, pastruga etc. Iar denumirea de „caviar” nupoate desemna decat icrele de sturion conservate cu sare, cele provenite de la alte specii de peste pot fi denumite doar „inlocuitor de caviar”, scrie revista Infogov.



Cererea, cu mult peste oferta

In conditiile in care sturionul este amenintat cu disparitia, cresterea acestuia in ferme specialamenajate a devenit o afacere foarte profitabila in toata lumea, dar si extrem de costisitoare. Astazi, pe piata internationala, cererea pentru carnea de sturion si, mai ales, a icrelor acestuia a depasit de aproape zece ori oferta. Anual, solicitarea de caviar este de 1200 detone, in timp ce oferta se limiteaza la doar 180de tone. Pe piata din Republica Moldova kilogramul de sturion se vinde cu 10 - 12 euro, iar cel de icre costa 1000 de dolari. in Occident, insa, pretul caviarului creste de cinci-sase ori.

Rafinamente culinare la preturi regale


In restaurantele de lux din marile capitale alelumii, o portie de 30 de grame de caviar de sturioncosta circa 150 de euro, insa existavarietati de caviar al caror pret atinge 300 deeuro pentru aceeasi cantitate, in functie dearoma, consistenta si culoare. Asta ar insemnaca pretul ajunge la circa 10.000 de euro perkilogram.



Se fabrica peste 100 de produse din peste

 

Sturionul este un peste longeviv. In captivitate acesta atinge varsta de maturitatela opt ani. Pana atunci, insa, pestele are nevoie de hrana si de un mediu prielnic, care inseamna apa filtrata si cu o temperatura constanta care nici vara, nici iarna nu depaseste 18 grade Celsius. Pentru a raspunde acestor cerinte, crescatoriade sturioni de la Tiraspol e dotata cutehnologii moderne daneze, germane, belgiene, rusesti, japoneze, dar si locale. Pestele este hranit cu furaje aduse din Olanda.


Pe langa producerea caviarului, complexul prelucreaza circa 650 de tone de produse din peste anual. In total, aici sunt fabricate circa 117 tipuri de produse din peste afumat, sarat, uscat etc. Este o activitate care asigura compania cu venituri constante, iar pe cei 130de angajati - cu locuri de munca.



Crescatoria de pesti din Tiraspol, o noua atractie turistica



Crescatoria de sturioni de la Tiraspol starneste curiozitatea oamenilor. O multime de doritori din toate colturile republicii vin sa viziteze ferma pentru a vedea cum este intretinut in captivitate pestele a carui lungime atinge statura unui om si cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe rafinamente culinare - icrele negre.



Vor sa faca pielicele de sturion pentru genti si pantofi


O alta afacere colaterala, dar la fel de profitabila, pe care intentioneaza sa o lanseze proprietarii fermei este producerea pielicelelor de sturion. Centuri, portofele, genti si chiar pantofi din acest material reprezinta o noua tendinta in lumea modei de lux, concurand la pret si calitate cu cele de sarpe sau de crocodil. Un decimetru de pielicica de sturion costa circa zece euro, aceasta e rezistenta la umiditate, imbiba doar cinci-sapte procente de apa si poate fi colorata in aproape cinci mii de nuante.

O alta afacere care poate fi pusa pe roate la crescatoria de pesteeste cleiul din sturion. Folosit la restaurarea icoanelor, picturilor si a mobilei, acesta este foarte scump. Cu un continut de 80 de procente de proteine, adezivul natural ofera lemnului o durabilitate depeste 160 de ani. Spre deosebire de alte cleiuri de origine animala, cel de sturion adera foarte bine si are o vascozitate scazuta.